Η φθορά του σώματος που συνδέεται με τον τρόπο ζωής, το στρες αλλά και γενετικούς παράγοντες, και σχετίζεται σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες με τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου και τη γήρανση, θεωρείται βασικός παράγοντας κινδύνου για πολλούς τύπους καρκίνου.
Ερευνώντας τα αίτια που ορισμένοι τύποι καρκίνου αυξάνονται στους νεότερους ενήλικες, εκτιμούν ότι βρήκαν ένα ενδιαφέρον «συνδετικό κρίκο»: την επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια γήρανσης. Ωστόσο, εμφανίζεται σε έναν πραγματικά νεότερο πληθυσμό. Και δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής η καλά καθορισμένη έννοια της βιολογικής γήρανσης», δήλωσε η Δρ. Γιν Κάο, αναπληρώτρια καθηγήτρια χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και βασική συγγραφέας της νέας έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο στο Σαν Ντιέγκο.
Η Κάο και οι συνεργάτες της εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 148.724 ατόμων ηλικίας 37 έως 54 ετών από το μεγάλο μητρώο δεδομένων UK Biobank και επικεντρώθηκαν στους εννέα δείκτες αίματος που έχει αποδειχθεί ότι συσχετίζονται με τη βιολογική ηλικία:
Λευκωματίνη: Η πρωτεΐνη που παράγεται από το ήπαρ και η συγκέντρωσή της μειώνεται με την πάροδο των ετών.
Κρεατινίνη: Παράγεται από την πέψη των πρωτεϊνών και τη διάσπαση του μυϊκού ιστού και αποτελεί δείκτη της νεφρικής λειτουργίας. Τα χαμηλότερα επίπεδα συσχετίζονται με τη μακροζωία.
Γλυκόζη: Καθώς μεγαλώνουμε, το μεταγευματικό σάκχαρο παραμένει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
C-αντιδρώσα πρωτεΐνη: Παράγεται από το συκώτι ως «απάντηση» σε κάποια φλεγμονή και τα υψηλότερα επίπεδα σχετίζονται με ταχύτερη γήρανση.
Λεμφοκύτταρα: Η συγκέντρωση αυτών των λευκών αιμοσφαιρίων, που σχετίζονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τείνει να μειώνεται με την πάροδο των ετών.
Μέσος κυτταρικός όγκος: Δείκτης του μέσου μεγέθους των ερυθρών αιμοσφαιρίων, το οποίο αυξάνεται με την ηλικία.
Εύρος κατανομής ερυθρών αιμοσφαιρίων: Η διαφορά μεταξύ του μεγέθους των μικρότερων και των μεγαλύτερων ερυθρών αιμοσφαιρίων ενός ατόμου, η οποία τείνει να αυξάνεται με την ηλικία.
Αλκαλική φωσφατάση: Ενζυμο που παράγεται κυρίως από το ήπαρ και τα οστά και τείνει να αυξάνεται με την ηλικία.
Λευκά αιμοσφαίρια: Ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων στο υψηλότερο άκρο του φυσιολογικού εύρους στο αίμα μπορεί να αντιστοιχεί σε πιο εκτεταμένη γήρανση.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν τη βιολογική ηλικία των ατόμων αυτών τροφοδοτώντας με τους δείκτες αυτούς τον αλγόριθμο PhenoAge, και τον ρυθμό της γήρανσής τους. Στη συνέχεια έλεγξαν τα μητρώα καρκίνου για να δουν πόσοι είχαν διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο – δηλαδή πριν από την ηλικία των 55 ετών. Εντόπισαν περίπου 3.200 τέτοιες περιπτώσεις.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν από το 1965 και μετά είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιταχυνόμενη γήρανση από εκείνους που γεννήθηκαν από το 1950 έως το 1954.
Πηγή: CNN
Πηγή