Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στο γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως.
Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι 1 στις 8 Ελληνίδες θα διαγνωστεί με τη νόσο κάποια στιγμή της ζωής της, ενώ συνολικά 4,500 γυναίκες στη χώρα μας προσβάλλονται κάθε χρόνο από τον καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για μία νόσο που χαρακτηρίζεται από αξιοσημείωτη ετερογένεια μεταξύ των ασθενών, εμφανίζεται σπανιότερα αλλά με σχετικά πιο επιθετική μορφή στις νέες γυναίκες, ενώ παράλληλα εμφανίζεται και στον ανδρικό πληθυσμό με 100 φορές μικρότερη συχνότητα.
Πολλοί παράγοντες έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουμε την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, τις μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 / BRCA2, την τεκνοποίηση σε προχωρημένη ηλικία (>35 ετών), την παράλειψη του θηλασμού, τη λήψη συνδυασμένης ορμονικής θεραπείας μετά την εμμηνόπαυση καθώς και το κάπνισμα, τη μειωμένη άσκηση και την παχυσαρκία.
Σήμερα, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αποτελεί το κυριότερο όπλο μας για την αντιμετώπισή του. Καθώς ο καρκίνος του μαστού στερείται σημείων και συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια, η μαστογραφία είναι απαραίτητη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Σε συνδυασμό με τη λήψη ενός λεπτομερούς ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, η ετήσια κλινική εξέταση και η ψηλάφηση των μαστών αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την πρόληψη της νόσου. Οι γυναίκες μπορούν πλέον να συμβουλεύονται και να εμπιστεύονται τον ιατρό τους ο οποίος τις καθοδηγεί πάντα ανάλογα με την ηλικία τους, το ιστορικό τους και τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου.
Οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές, όπως για παράδειγμα η ανοσοθεραπεία, οι αναστολείς κυκλινοεξαρτώμενων κινασών (CDK4/6), οι PARP αναστολείς, εξασφαλίζουν βελτιωμένη πρόγνωση και καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών μειώνοντας σημαντικά τις ανεπιθύμητες ενέργειες των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ασθενείς να απευθύνονται σε εξειδικευμένα κέντρα μαστού τα οποία είναι στελεχωμένα από ομάδες έμπειρων ιατρών για να εξασφαλιστεί η ολιστική προσέγγιση και το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Η ευαισθητοποίηση των γυναικών και η αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου εξασφαλίζει τον εντοπισμό των γυναικών υψηλού κινδύνου ώστε να παρακολουθούνται σχολαστικά, να τροποποιούν ορισμένες συνήθειες της ζωής τους μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και να θεραπεύονται έγκαιρα εξασφαλίζοντας μέχρι και την πλήρη ίαση. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία νόσο για την οποία μπορούμε πλέον να μιλάμε ανοιχτά και να έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε.
Ζαγουρή Φλώρα, Καθηγήτρια Παθολογικής Ογκολογίας ΕΚΠΑ
Πηγή