Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Καρκίνος του προστάτη: Τα «αόρατα» πρώιμα σημάδια που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή σας

Περίπου ένας στους οκτώ άνδρες προβλέπεται να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του.

Στον καρκίνο του προστάτη τα φυσιολογικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, για λόγους οι οποίοι δεν είναι απολύτως διευκρινισμένοι. Δυστυχώς, είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου. Ωστόσο, όσο γρηγορότερα εντοπισθεί και ο πάσχον επισκεφτεί τον γιατρό του αυξάνονται οι πιθανότητες ίασης καθώς έχουν αναπτυχθεί και πειραματικές μορφές θεραπείας όπως η κρυοθεραπεία και η τεχνολογία των υψηλής έντασης εστιασμένων υπερήχων (HIFU).

Τα στάδια του καρκίνου του προστάτη

Στάδιο Τ1: Ο καρκίνος στο συγκεκριμένο στάδιο γίνεται αντιληπτός είτε μετά από διορθική βιοψία, που εκτελείται λόγω αυξημένου PSA, είτε τυχαία στην ιστοπαθολογική εξέταση προστατικού ιστού που έχει εξαιρεθεί διουρηθρικά.

Στάδιο Τ2: Ο καρκίνος είναι ψηλαφητός κατά την δακτυλική εξέταση.

Στάδιο Τ3: Ο καρκίνος επεκτείνεται έξω από τον προστάτη και μπορεί να έχει διηθήσει τις σπερματοδόχες κύστεις.

Στάδιο Τ4: Ο καρκίνος έχει επεκταθεί σε γειτονικά όργανα.

Οι θεραπευτικές επιλογές

Στα αρχικά στάδια επιλέγεται η αναβολή της όποιας θεραπευτικής αγωγής μέχρι να παρατηρηθούν σημεία βιολογικής δραστηριότητας του καρκίνου. Απαιτούνται τακτικός έλεγχος του PSA, δακτυλικές εξετάσεις και ορισμένες φορές επαναληπτικές βιοψίες προστάτου για παρακολούθηση του καρκίνου.

Αν η νόσος εξελιχθεί ξεκινά παρηγορητικός ανδρογονικός αποκλεισμός (φαρμακευτικός ευνουχισμός).

Σε έναν επιθετικό καρκίνο του προστάτη απαιτείται χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του προστάτη, των σπερματοδόχων κύστεων και πιθανώς και της αφαίρεσης παρακείμενων λεμφαδένων.

Μέσω της ακτινοθεραπείας (εφαρμογή ακτινοβολίας στον προστάτη) ο γιατρός στοχεύει στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων με ταυτόχρονη ελαχιστοποίησης της επίδρασής της στους γειτονικούς ιστούς, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τον ορθό.

Τέλος, η επιλογή της ορμονοθεραπείας προσφέρεται σε ασθενείς στους οποίους ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν από τον προστάτη δηλαδή στους λεμφαδένες ή στα οστά.

Το αίμα στα ούρα και τα υπόλοιπα προειδοποιητικά σημάδια

Η πρώτη συμβουλή είναι κάθε άντρας να ελέγχει το αίμα στα ούρα πριν γίνει ορατό, μέσω εξετάσεων. Να σημειωθεί πως όταν το αίμα στα ούρα είναι εμφανές είναι συνήθως ένα σημάδι καρκίνου του προστάτη προχωρημένου σταδίου.

Ένα άλλο σημάδι στο οποίο θα πρέπει να δώσετε τη δέουσα προσοχή είναι η αλλαγή της συχνότητας της ούρησης. Επί παραδείγματι η νυχτουρία ή η προσπάθεια να ουρήσετε με την ροή των ούρων να είναι πιο αδύναμη και αργή.

Επίσης ο πόνος στην πλάτη μπορεί να μην σχετίζεται πάντα με τραυματισμό, αρθρίτιδα, φυσική γήρανση ή άλλη τυπική εξήγηση και να οφείλεται στον καρκίνο του προστάτη.

Τι είναι το PSA;

Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται στο σπέρμα και είναι υπεύθυνη για την ρευστοποίηση του σπερματικού υγρού. Το PSA είναι ο καλύτερος δείκτης που έχουμε μέχρι σήμερα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη καθώς και για την παρακολούθηση της νόσου, αλλά δεν ανιχνεύει όλους τους καρκίνους του προστάτη. Τα δε υψηλά επίπεδα PSA μπορεί να υποδηλώνουν βλάβη στον αδένα.

1643645390192-842160825-karkinos-prostati.jpg

Τα μεταγενέστερα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη

  • Συχνότερη ούρηση και ειδικότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Πρέπει να βιαστείτε να επισκεφτείτε την τουαλέτα τη νύχτα
  • Δυσκολία στην έναρξη του κατουρήματος (διστακτικότητα)
  • Αδύναμη ροή
  • Πόνος στα νεφρά
  • Αίσθημα ελλιπούς αδειάσματος της κύστης
  • Ορατό αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα

Όπως και να έχει μόνον ο γιατρός είναι αυτός που πρέπει να κρίνει ποια θεραπεία θα εφαρμοστεί στον ασθενή, βασισμένος στο συνολικό ιστορικό, την ηλικία και την κρισιμότητα της κατάστασης.


Πηγή