Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Τα 7 συμπτώματα του πιο ύπουλου γυναικολογικού καρκίνου

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελούσε πριν από μερικές δεκαετίες την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Χάρη στο τεστ Παπανικολάου, το οποίο ανιχνεύει τα προκαρκινικά κύτταρα πριν αυτά εξελιχθούν σε καρκίνο, η αιτία αυτή δεν βρίσκεται πλέον καν στις 10 πρώτες.

Παρόλα αυτά, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι εντός του 2018 θα διαγνωστούν 13.240 νέες περιπτώσεις επιθετικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το 31% εκ των οποίων θα είναι θανατηφόρες.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης αναφέρει ότι 6 στις 10 περιπτώσεις αφορούν γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ τεστ ΠΑΠ ή το αμέλησαν για πάνω από 5 χρόνια.

Εκτός από το τεστ ΠΑΠ, είναι πολύ σημαντικό να μην αμελείτε κάποια συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Δείτε ποια είναι:

Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η αιμορραγία του κόλπου, ανάμεσα στις περιόδους, μετά το σεξ ή μετά την εμμηνόπαυση. Η μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία αποτελεί γενικά σύμπτωμα του προχωρημένου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επειδή δείχνει ότι ένας όγκος στον τράχηλο εξαπλώνεται και επηρεάζει τον περιβάλλοντα ιστό.

Βαριές περίοδοι

Δεν αφορά την περίοδο που διαρκεί μια μέρα περισσότερο ή κατά την οποία το αίμα είναι πιο σκούρο από το συνηθισμένο. Αν όμως η περίοδός σας διαρκέσει δύο εβδομάδες, αντί για τέσσερις ημέρες, ή έχετε περίοδο δύο φορές μέσα σε ένα μήνα, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε γυναικολόγο.

Μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις

Οι κολπικές εκκρίσεις θεωρούνται γενικά φυσιολογικές, αλλά η σύνθεσή τους μπορεί να αποτελεί ένδειξη πολλών προβλημάτων του κόλπου. Στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι εκκρίσεις είναι δύσοσμες, ροζ, καφέ ή με αίμα, και πιθανώς με κομμάτια ιστού που αποβάλλει η μήτρα.

Πόνος στη λεκάνη, την πλάτη ή τα πόδια

Ο πυελικός πόνος μπορεί να αποτελεί ένδειξη αλλαγών στον τράχηλο, αλλά ο προχωρημένος καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαπλωθεί στην ουροδόχο κύστη, το έντερο ή ακόμα και στους πνεύμονες και το συκώτι. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να έχετε συμπτώματα, όπως πόνος στην πλάτη ή στα πόδια.

Πρόκειται ωστόσο για περιπτώσεις προχωρημένου καρκίνου, καθώς ο τράχηλος γενικά δεν επηρεάζει πολλά νεύρα. Συζητήστε τα συμπτώματα με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τόσο την περίπτωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και άλλες πιθανές αιτίες που επηρεάζουν τα νεύρα.

Υπερβολική κούραση

Τα περισσότερα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου εκδηλώνονται όταν βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η κούραση, η οποία αποτελεί σύμπτωμα των περισσότερων μορφών καρκίνου. Ο βασικός λόγος είναι ότι κολπική αιμορραγία προκαλεί μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του οξυγόνου στο σώμα, προκαλώντας μόνιμη εξάντληση χωρίς να υπάρχει άλλη προφανής αιτία. Εάν αντιμετωπίζετε χρόνια κόπωση, ο γιατρός σας θα ελέγξει τα επίπεδα σιδήρου και ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα σας.

Ναυτία / Δυσπεψία

Το επίμονο αίσθημα ναυτίας ή δυσπεψίας μπορεί να αποτελεί σημάδι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτό συμβαίνει γιατί σε προχωρημένο στάδιο, ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στον τράχηλο και την περιοχή της κοιλιάς. Η πίεση που ασκείται στο γαστρεντερικό σωλήνα και το στομάχι προκαλεί παλινδρόμηση οξέων και ναυτία.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Οι ίδιοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, είναι πιθανό να ευθύνονται και για την απώλεια βάρους. Όταν ασκείται πίεση στο στομάχι, δεν δέχεται εύκολα τροφή. Επιπλέον, αν αισθάνεστε μόνιμα ναυτία, το πιθανότερο είναι να μην θέλετε να φάτε οτιδήποτε. Αν διαπιστώσετε ότι χάνετε το 5-10% του σωματικού βάρους σας μέσα σε έξι μήνες χωρίς να κάνετε δίαιτα, συμβουλευτείτε γιατρό.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Τα συμπτώματα των γυναικολογικών καρκίνων (γράφημα)

Ποιος είναι ο πιο «ύπουλος» γυναικολογικός καρκίνος

Οι 6 «μεταδοτικοί» τύποι καρκίνου


Πηγή