Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα ή τα συμπτώματα να μην είναι εμφανή.
Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία (μετά την εμμηνόπαυση, μετά το σεξ ή μεταξύ των τακτικών περιόδων), οι αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις, ο πόνος ή η δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ και ο ανεξήγητος πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης ή της λεκάνης.
Η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ο ιός HPV ή ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων.
Ο HPV είναι πολύ συχνός και συνήθως υποχωρεί μόνος του χωρίς να προκαλεί κάποιο πρόβλημα.
Κάποιες φορές ωστόσο, προκαλεί αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Η διαδικασία αυτή εξελίσσεται αργά και μπορεί να διαρκέσει από πέντε έως 20 χρόνια.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τη λήψη από του στόματος αντισυλληπτικών χαπιών και ένα φάρμακο που ονομάζεται διαιθυλοστιλβεστρόλη (DES), το οποίο χορηγήθηκε σε ορισμένες έγκυες γυναίκες από το 1938 έως το 1971.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του ιού HPV και δεν έχουν κάνει ποτέ προληπτικές εξετάσεις για την υγεία του τραχήλου της μήτρας, έχουν 2% πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση.
Τα ψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αφορούν τις γυναίκες ηλικίας 30 έως 34, ενώ τα ποσοστά θανάτου είναι υψηλότερα στις άνω των 90 ετών.
Περίπου το 51% των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας επιβιώνουν για δέκα ή περισσότερα χρόνια.
Τα δείγματα προσυμπτωματικού ελέγχου του τραχήλου της μήτρας εξετάζονται για HPV υψηλού κινδύνου. Εάν εντοπιστεί ο ιός, το δείγμα εξετάζεται ξανά για κυτταρικές μεταλλάξεις.
Εάν δεν υπάρχουν αλλαγές στα κύτταρα, η γυναίκα θα κληθεί ξανά για έλεγχο του τραχήλου της μήτρας σε ένα χρόνο για να βεβαιωθεί ότι ο HPV έχει εξαφανιστεί.
Εάν εντοπιστούν υψηλού κινδύνου HPV και κυτταρικές αλλαγές, οι γυναίκες θα κληθούν για κολποσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση μικροσκοπίου για να εξεταστεί ο τράχηλος με περισσότερες λεπτομέρειες.
Πηγή: Mail Online
Πηγή