Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Καρύδα: Εξωτική, νόστιμη και ωφέλιμη!

Τι άποψη έχετε για τις τροφές-θαύμα, γνωστές και ως superfoods; Πολλοί αντιμετωπίζουν αυτές τις «νέες μόδες» με επιφυλακτικότητα, άλλοι πάλι δοκιμάζουν αμέσως ό,τι νέο superfood κυκλοφορεί. Εδώ και λίγο χρονικό διάστημα έρχεται στο προσκήνιο μια νέα τροφή-θαύμα: η ινδική καρύδα.

Βασικά η ινδική καρύδα ως τροφή δεν είναι καθόλου νέα, όμως εξυμνείται πάρα πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα για τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Την βρίσκουμε πια σε διάφορες μορφές, φρέσκια, αποξηραμένη, σε αλεύρι ή και σε έλαιο (coconut oil).

Παρακάτω θα δούμε κάποια οφέλη αυτού του καρπού.

Το μυστικό της καρύδας

Η ινδική καρύδα είναι πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών για τον οργανισμό μας. Επίσης περιέχει καλά λιπαρά οξέα, καθώς και σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό. Προσφέρει στον οργανισμό μας σημαντικές βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε και τις απαραίτητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις λεγόμενες «νευροβιταμίνες».

Επιπλέον έχει ευχάριστη γλυκιά γεύση που αρέσει σε πάρα πολλούς! Με λίγα λόγια θα λέγαμε ότι η ινδική καρύδα είναι ένα υπέροχο δώρο της φύσης!

Η καρύδα προσφέρει άμεση ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν Ω3-λιπαρά οξέα. Η καρύδα ωστόσο περιέχει λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας (MCT). Αυτά τα οξέα καίγονται πιο γρήγορα ως ενέργεια από τον οργανισμό σε αντίθεση με τα λιπαρά οξέα που περιέχονται σε άλλα λίπη, γνωστά ως (LTC), τα οποία το σώμα μας τα μετατρέπει και τα αποθηκεύει σαν λίπος. Τα λιπαρά οξέα που περιέχει η καρύδα δεν χρειάζονται καθόλου χολικό οξύ για τη διάσπαση και τη χώνεψή τους. Μεταφέρονται μέσω του πεπτικού συστήματος αμέσως στο αίμα, το οποίο τα μεταφέρει στον εγκέφαλο ως άμεση ενέργεια.

Η καρύδα αναζωογονεί τον θυρεοειδή

Τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας (MTC) που περιέχει η καρύδα, τα οποία βρίσκουμε στο έλαιο καρύδας ή στο γάλα καρύδας, τονώνουν τον μεταβολισμό, κάτι που κανονικά διαχειρίζεται ένας θυρεοειδής αδένας που λειτουργεί ομαλά. Όταν όμως ο θυρεοειδής πάσχει από κάποια δυσλειτουργία ή ακόμα και από αυτοάνοσο νόσημα, μπορεί γρήγορα να προκληθεί υποθυρεοειδισμός. Μια τόνωση του μεταβολισμού και της ρύθμισης του σωματικού βάρους σίγουρα «ξεκουράζει» τον θυρεοειδή αδένα και τον αναζωογονεί.

Coconut 600x450

Η καρύδα έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ιδιαίτερα το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε δύο ξεχωριστά λιπαρά οξέα (λαυρικό οξύ και καπρυλικό οξύ) τα οποία μεταβάλλονται στον οργανισμό σε μια σημαντικότατη ουσία, την μονολαυρίνη.

Αυτή η ουσία είναι ιδιαίτερα δραστική κατά των βακτηρίων και των ιών. Η καρύδα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κι έτσι ωφελεί ιδιαίτερα τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία έχουν μια μόνιμη φλεγμονή μέσα στον οργανισμό τους. Μεταξύ αυτών είναι και τα άτομα που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Μειώνει τη χοληστερίνη και προλαμβάνει καρδιαγγειακά νοσήματα

Η ένταξη της καρύδας στη διατροφή μας είναι ωφέλιμη για την ΗDL χοληστερίνη δηλαδή την «καλή» χοληστερίνη. Βοηθά στο να παραμένουν καθαρά τα αγγεία και προλαμβάνει την αγγειακή αποτιτάνωση και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα.

bigstock Coconut With Coconut Oil In Ja 173590901

Βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Ιδιαίτερα το αλεύρι καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Η καρύδα προστατεύει από ρυπαρά στοιχεία

Το μαγγάνιο που περιέχει η καρύδα είναι ωφέλιμο για τα οστά, τον συνδετικό ιστό και τον μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού.

Η καρύδα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο. Επίσης είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυλλικού οξέος. Επιπλέον περιέχει βιταμίνη C και E, όπως επίσης και πολύτιμες φυτικές ίνες.

Προσοχή: Αν και η καρύδα περιέχει λιγότερα αλλεργιογόνα σε αντίθεση με άλλους καρπούς (π.χ. φιστίκια), μπορεί σε άτομα με προδιάθεση ή τροφική αλλεργία να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα είναι συχνά πιο επιρρεπή σε αλλεργίες.

Πηγή: Ελληνική κοινότητα θυρεοειδίτιδας Hashimoto


Πηγή