Αν και η εγκυμοσύνη αποτελεί θεωρητικά την πιο ευτυχισμένη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, αυτό δεν ισχύει για όλες.
Ένα σημαντικό ποσοστό, 10% έως 20%, υποφέρει από μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, πρόβλημα που συχνά δεν αναγνωρίζεται από τις γυναίκες ή από τους γιατρούς τους.
Αυτό συμβαίνει γιατί κάποια από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως η κόπωση, η μεταβολή της όρεξης ή η έλλειψη ενεργητικότητας, αλληλοεπικαλύπτονται από φυσιολογικά σημάδια της εγκυμοσύνης, ενώ κάποιες έγκυοι αισθάνονται άσχημα να αναφέρουν στον γιατρό την κατάθλιψή τους, αφού υποτίθεται ότι θα έπρεπε να χαίρονται που εγκυμονούν.
Ωστόσο, η κατάθλιψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά, μπορεί να έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο του παιδιού.
Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά εστίασε σε 52 γυναίκες για συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια κάθε τριμήνου κύησης και λίγους μήνες μετά τη γέννηση παιδιών.
Ορισμένες γυναίκες είχαν λίγα ή καθόλου συμπτώματα και άλλες πληρούσαν τα κριτήρια κατάθλιψης.
Όταν τα παιδιά έφτασαν στην ηλικία των 2,5 έως 5 ετών οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για τη δομή του εγκεφάλου.
Οι γυναίκες που είχαν τα περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης έτειναν να έχουν παιδιά με λεπτότερη μετωπιαία και κροταφική περιοχή, σημεία που εμπλέκονται σε εργασίες που αφορούν την αυτοσυγκράτηση και τον έλεγχο της προσοχής.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης σχέση μεταξύ συμπτωμάτων κατάθλιψης και μη φυσιολογικής μετωπιαίας λευκής ουσίας.
Η συσχέτιση φάνηκε στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στο δεύτερο τρίμηνο και μετά τον τοκετό, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα διαστήματα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.
Οι ανωμαλίες στην εγκεφαλική δομή των παιδιών συνδέονται με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς.
Η ερευνήτρια Catherine Lebel δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης και της υποστήριξης της ψυχικής υγείας σε μητέρες, όχι μόνο μετά τον τοκετό αλλά και στην εγκυμοσύνη.
Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Biological Psychiatry.
Διαβάστε επίσης:
Διατροφή ενάντια στην κατάθλιψη – Οι συστάσεις του ψυχιάτρου
Πηγή