Πληθαίνουν οι επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν πως η εικονική πραγματικότητα μπορεί να είναι το νέο όπλο ενάντια στην αγχώδη διαταραχή.
Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Harvard Review of Psychiatry διαπιστώνει ότι η εικονική πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που δυσκολεύονται να φανταστούν ή να οπτικοποιήσουν ερεθίσματα που τους προτείνονται στη διάρκεια της ψυχοθεραπείας.
Επιπλέον, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory, υποστηρίζουν οτι οι συσκευές εικονικής πραγματικότητας είναι λιγότερο ακριβές σε σύγκριση με άλλες κοστοβόρες θεραπείες οι οποίες δεν μπορούν να είναι διαθέσιμες σε όλους.
Μέσω της εικονικής πραγματικότητας, η ψυχιατρική μπορεί να εστιάσει στους παράγοντες που προκαλούν ή επιτείνουν την αγχώδη διαταραχή και σε απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον να τους αντιμετωπίσουν. Με ανάλογο τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν μια σειρά από εμμένουσες φοβίες, οι οποίες ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστμονικά δεδομένα, οι ασθενείς δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις θεραπείες που αξιοποιούν τις δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας, και μάλιστα αρκετοί τείνουν να τις δέχονται ευκολότερα σε σύγκριση με άλλες μεθόδους. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες που πλήττει πολλούς ασθενείς ύστερα από ατυχήματα ή ακόμη και στην αντιμετώπιση των ψυχιατρικών επιπτώσων που έχει ο πόλεμος.
Προτείνεται, ωστόσο, συστηματική εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, στη χρήση τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητές της.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή