Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Καυτερές πιπεριές: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

Οι κόκκινες καυτερές πιπεριές, γνωστές και ως πιπεριές τσίλι, χρησιμοποιούνται σε πολλές κουζίνες του κόσμου και είναι γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Σύμφωνα με νέα ιταλική επιστημονική έρευνα, η συχνή κατανάλωση καυτερών πιπεριών τσίλι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιά ή εγκεφαλικό.

Η νέα μελέτη συμπεριέλαβε 22.811 ανθρώπους, διήρκεσε οκτώ χρόνια και έδειξε ότι όσοι τρώνε τακτικά τσίλι, έχουν κατά 23% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου.

Όσοι τρώνε τσίλι τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, κινδυνεύουν κατά 40% λιγότερο από έμφραγμα και κατά 50% λιγότερο από εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed, του Τμήματος Ογκολογίας του Ινστιτούτου Υγείας Superiore di Sanita της Ρώμης, του Πανεπιστημίου Insubria στο Βαρέζε και του καρδιολογικού κέντρου Mediterranean Cardiocentro της Νάπολης έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (JACC).

«Είναι ενδιαφέρον ότι η προστασία από τον κίνδυνο θανάτου είναι ανεξάρτητη από το είδος της διατροφής. Με άλλα λόγια, μπορεί κάποιος να ακολουθεί την υγιεινή μεσογειακή διατροφή και κάποιος άλλος να τρώει λιγότερο υγιεινά, παρόλα αυτά για όλους το τσίλι δρα προστατευτικά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, επιδημιολόγος Μαριαλάουρα Μπονάτσιο.

Σε επόμενο στάδιο οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να κατανοήσουν τους ακριβείς βιοχημικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων η πιπεριά τσίλι και άλλες τροφές με καψαϊκίνη δρουν ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

Πιπέρι καγιέν: «Σύμμαχος» στο αδυνάτισμα και φυσικό παυσίπονο

Καυτερές πιπεριές: Οι αντικαρκινικές τους ιδιότητες & 5 ακόμη οφέλη για την υγεία (pics)

Συστατικό μακροζωίας οι καυτερές πιπεριές

 


Πηγή