Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Καφές και τσάι: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας

Τα εγκεφαλικά ευθύνονται περίπου για το 10% των θανάτων παγκοσμίως.

 

Μερικές φορές συμπτώματα άνοιας εκδηλώνονται για πρώτη φορά μετά από ένα εγκεφαλικό, αν και υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες άνοιας (με συχνότερη τη νόσο Αλτσχάιμερ).

Η τακτική κατανάλωση καφέ ή τσαγιού φαίνεται να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο γενικά για εγκεφαλικό και άνοια, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα.

Ειδικότερα, η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα άνοιας μετά από εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Τιαντζίν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για 365.682 άτομα ηλικίας 50 έως 74 ετών, εκ των οποίων 5.079 εμφάνισαν άνοια και 10.053 έπαθαν τουλάχιστον ένα εγκεφαλικό στη διάρκεια της μελέτης που έγινε σε βάθος δεκαετίας (2010-2020).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ ή 3-5 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα ή ένα συνδυασμό 4-6 φλιτζανιών καφέ και τσαγιού, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού ή άνοιας. Όσοι έπιναν 2-3 καφέδες και 2-3 τσάγια καθημερινά, είχαν κατά μέσο όρο 32% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 28% μικρότερο κίνδυνο άνοιας, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου ούτε καφέ ούτε τσάι.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “η μέτρια κατανάλωση καφέ και τσαγιού ξεχωριστά ή σε συνδυασμό σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας“.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Πηγή