Οι γυναίκες που είχαν διαβήτη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν να πιούν ένα φλιτζάνι καφέ παραπάνω.
Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Σε σύγκριση με τον γενικό γυναικείο πληθυσμό, οι γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αντιμετωπίζουν δεκαπλάσιο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Παγκόσμιο Κέντρο για την Υγεία των Γυναικών στην Ασία του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.
«Τα γενικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο καφές με καφεΐνη, όταν καταναλώνεται σωστά (2 έως 5 φλιτζάνια την ημέρα, χωρίς ζάχαρη και γάλα πλήρες ή με πολλά λιπαρά), θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής για συγκεκριμένο πληθυσμό», δήλωσε η ερευνήτρια Cuilin Zhang.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 2 έως 5 φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη ή χωρίς καφεΐνη την ημέρα ήταν πιο υγιεινή συνήθεια από την κατανάλωση ποτών με ζάχαρη και γλυκαντικά.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 4.500 γυναίκες που είχαν ιστορικό διαβήτη κύησης για 25 χρόνια, εξετάζοντας τη μακροχρόνια κατανάλωση καφέ και του κινδύνου διαβήτη.
Συγκριτικά με όσες δεν έπιναν καφέ, εκείνες που έπιναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα μετά την εγκυμοσύνη, είχαν 53% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Όσες έπιναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ, μείωσαν τον κίνδυνο κατά 17%, ενώ όσες έπιναν 1 φλιτζάνι ή λιγότερο είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο.
Ο ντεκαφεϊνέ δεν βρέθηκε να έχει ανάλογα οφέλη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αντικατάσταση των ροφημάτων με ζάχαρη με καφέ (με καφεΐνη), μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 10% για ένα φλιτζάνι ροφήματος με τεχνητά γλυκαντικά και κατά 17% για ένα ρόφημα με ζάχαρη.
Οι ερευνητές είπαν ότι τα οφέλη του καφέ οφείλονται στα βιοενεργά συστατικά του, όπως οι πολυφαινόλες, που είναι φυσικά μικροθρεπτικά συστατικά των φυτών. Αυτά βρίσκονται σε μικρές ποσότητες σε φυτά και ορισμένες τροφές, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα έλαια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Πηγή