Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Κερί στο αυτί: Τι δείχνει το χρώμα του για την υγεία σας (video)

Ο καθαρισμός των αυτιών αποτελεί μέρος της ατομικής υγιεινής και δεν πρέπει να αμελείται.

Η κυψελίδα του αυτιού μπορεί να δώσει πληροφορίες για την υγεία σας. Με τη βοήθεια μιας μπατονέτας, μπορείτε να ελέγξετε το χρώμα της και να καταλάβετε τι συμβαίνει.

Το κερί στο αυτί δεν είναι απόβλητο του σώματος, αλλά προστατεύει τα αυτιά από τη φαγούρα, αποτρέπει την είσοδο ρύπων στο εσωτερικό τους και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Καθώς μασάτε, τα αυτιά ωθούν μέσω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων, το κερί προς τα έξω. Με αυτό τον τρόπο καθαρίζονται.

Εάν τα αυτιά σας έχουν την τάση να παράγουν μεγάλη ποσότητα κεριού, μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση σταγόνων που μαλακώνουν την κυψελίδα και διευκολύνουν την αποβολή της.

Τι δείχνει όμως το χώμα της κυψελίδας για την υγεία;

Γκρι: Αν το κερί του αυτιού σας είναι συνήθως υγρό και κολλώδες, θα έχετε παρατηρήσει ότι γίνεται γκρι, όταν έχει συσσωρευτεί σκόνη. Το γκρι μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο, αλλά είναι απλά σημάδι, ότι το κερί κάνει την δουλειά του. Αν όμως συνοδεύεται από ξηρότητα ή φαγούρα στο εσωτερικό του αυτιού, μπορεί να αποτελεί ένδειξη σμηγματορροϊκού εκζέματος.

Με ίχνη αίματος: Στους ηλικιωμένους είναι φυσιολογικό το κερί των αυτιών να μοιάζει με αίμα. Μπορεί όμως να είναι και ένδειξη για ρήξη ή διάτρηση τυμπάνου.

Καφέ ή μαύρο: Μπορεί να φαίνονται τρομακτικά, αλλά δεν είναι επικίνδυνα. Το σκούρο χρώμα του κεριού μπορεί να είναι ένδειξη υπερβολικής παραγωγής λόγω άγχους ή ότι έχει μείνει αρκετό καιρό στο αυτί. Τα λιπαρά οξέα στο αυτί αντιδρούν με το οξυγόνο και σκουραίνουν το χρώμα του κεριού.

Λευκό: Το λευκό χρώμα και η ασταθής και ξηρή υφή συνδέεται με ένα υπολειπόμενο γονίδιο. Παρατηρείται σε ανθρώπους που ο οργανισμός τους παράγει λιγότερες οσμές.

Με δυσάρεστη οσμή: Συνήθως αποτελεί ένδειξη λοίμωξης του μέσου αυτιού, δηλαδή ωτίτιδας.

Υγρό και αραιό: Η μεγάλη και σταθερή καταρροή με αίμα και πύον είναι σημάδι ρήξης ή διάτρησης του τυμπάνου και πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό.

Ξηρό: Οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην απουσία λιπαρών στο σώμα σας. Είναι επίσης πιθανό να οφείλεται σε κάποια δερματική πάθηση.

Πηγή: Bright Side

Διαβάστε επίσης:

Απόφραξη από κυψελίδα: Ποια είναι τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε μπατονέτες για το καθάρισμα των αυτιών, τονίζουν οι ειδικοί

Πόνος στο αυτί: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση


Πηγή