Στόχος της κετογονικής δίαιτας είναι ο οργανισμός να χρησιμοποιεί για την παραγωγή ενέργειας λιπαρά αντί για γλυκόζη.
Το 20-30% μια τέτοιας διατροφής αποτελείται από πρωτεΐνες και μόλις το 5-10% από υδατάνθρακες.
Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πηγές πρωτεϊνών και ακόρεστων λιπαρών, ενώ ορισμένα φρούτα και λαχανικά είναι πηγές υδατανθράκων.
Όταν επιλέγετε λαχανικά στην κετογονική δίαιτα, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε αυτά που δεν διαταράσσουν την κέτωση και παρέχουν λιγότερο από 20 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα.
Μην τρώτε λαχανικά που υπερβαίνουν το συνιστώμενο όριο υδατανθράκων. Για παράδειγμα, μια πιπεριά μεσαίου μεγέθους έχει 4-7 γραμμάρια υδατανθράκων. Εάν τρώτε πολλές πιπεριές, μπορεί να μην γίνεται κέτωση. Να είστε επίσης προσεκτικοί με τα λαχανάκια των Βρυξελλών και τα πράσινα φασόλια. Λαχανικά όπως η γλυκοπατάτα, τα κρεμμύδια, τα παντζάρια και τα καρότα επίσης περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες.
Δείτε ποια λαχανικά μπορείτε να τρώτε χωρίς περιορισμούς όταν κάνετε κετογονική διατροφή:
Πηγή: Medical Daily
Πηγή