Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025

Κεφάλαιο μητρότητα: όλες οι εξετάσεις που πρέπει να κάνετε

Η μητρότητα είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές, αν όχι η πιο ξεχωριστή στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας. Κάθε γυναίκα που θέλει να ξεκινήσει το ταξίδι της μητρότητας θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα μέσα, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης της  και η θωράκιση της υγείας του εμβρύου, αλλά και της δικής της. Στην προσπάθεια αυτή, σύμμαχος της ιατρικής επιστήμης είναι ο προγεννητικός έλεγχος, μέσω των πολύ κρίσιμων πληροφοριών που μπορεί να μας «αποκαλύψει».

Όπως μας εξηγεί ο γυναικολόγος Ανδρέας Κόμης, πρόκειται για έναν προληπτικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων που αποσκοπούν στην έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων που αφορούν την υγεία της μητέρας και του μωρού και που μπορεί να βλάψουν την εγκυμοσύνη, όπως η προεκλαμψία, τα χρωμοσωμικά σύνδρομα, κ.α. Όπως υπογραμμίζει ο ειδικός, οι εξετάσεις αυτές θα πρέπει να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους μαιευτήρες γυναικολόγους, οι οποίοι έχουν εξειδίκευση στην Ιατρική Εμβρύου.

Αξίζει να τονίσουμε πως ο Ανδρέας Κόμης εξειδικεύτηκε στον τομέα του Προγεννητικού Ελέγχου και της Ιατρικής Εμβρύου και πιο συγκεκριμένα στην προγεννητική διάγνωση συγγενών ανωμαλιών εμβρύου, στην συμβουλευτική και στην μέτρηση της Aυχενικής Διαφάνειας (Nuchal Tralucency), δίπλα στον διάσημο καθηγητή Kύπρο Nικολαΐδη στο Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο King’s College Ηospital Λονδίνου.

Τι είναι ο προγεννητικός έλεγχος;

Κάθε εγκυμοσύνη είναι πολύτιμη. Θα πρέπει λοιπόν, η μητέρα να υποβληθεί σε ένα σύνολο εξετάσεων για να εξασφαλιστεί η ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης της και η δική της καλή υγεία, αλλά και του εμβρύου. Το σύνολο των εξετάσεων που γίνονται για αυτό τον σκοπό ονομάζονται προγεννητικός έλεγχος. Χωρίζονται σε εξετάσεις που γίνονται στην αρχή της εγκυμοσύνης (αίματος, ούρων, καλλιέργεια κολπικού υγρού, καρδιολογικός έλεγχος κ.α.) και σε εκείνες που γίνονται στη διάρκεια των 9 μηνών, που εκτός από τις αιματολογικές, μέτρηση βάρους και αρτηριακής πίεσης στην έγκυο,  είναι ο υπερηχογραφικός έλεγχος του εμβρύου και γενικότερα της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

Πότε διενεργείται και γιατί είναι τόσο σημαντικός. Τι πληροφορίες μας «αποκαλύπτει»;

Προγεννητικός έλεγχος γίνεται καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να “φανούν” προβλήματα που εκδηλώνει ή μπορεί να εκδηλώσει η μητέρα ή το έμβρυο, αλλά κυριότερα να προβλεφθούν επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα στην εγκυμοσύνη. Τέτοια είναι προεκλαμψία, χρωμοσωμικά σύνδρομα όπως το σύνδρομο Down, πρόωρος τοκετός, ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου, αλλά και κληρονομούμενες παθήσεις όπως η κυστική ίνωση, η μεσογειακή αναιμία, θρομβοφιλία κ.α.

Δείτε την τηλεοπτική συνέντευξη του Κόμη για την αξία του προγεννητικού ελέγχου

Πιο συγκεκριμένα, ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος;

Στην αρχή της εγκυμοσύνης γίνεται ο εργαστηριακός έλεγχος που περιλαμβάνει βασικές εξετάσεις αίματος (γενική αίματος, σάκχαρο, ουρία, ουρικό οξύ, ομάδα αίματος, ρέζους κ.α.), αλλά και πιο ειδικές εξετάσεις για λοιμώξεις, όπως ερυθρά, τοξόπλασμα, κυτταρομεγαλοϊό, λιστέρια, σύφιλη, HIV, ηπατίτιδα, έλεγχος για στίγμα Μεσογειακής αναιμίας, Κυστική Ίνωση κ.α. Είναι ιδανικό να γίνεται και καρδιολογικός έλεγχος σε κάθε έγκυο και ίσως και Tripplex καρδιάς. Η καλλιέργεια κολπικού υγρού μας βοηθάει να θεραπεύσουμε τυχόν μολύνσεις του κόλπου που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εγκυμοσύνη. Επίσης, καταγράφονται το βάρος και η αρτηριακή πίεση της μητέρας.

Αιματολογικές εξετάσεις (γενική αίματος, σάκχαρο, ουρία, ουρικό οξύ), εξέταση ούρων αλλά και έλεγχος βάρους και αρτηριακής πίεσης, πρέπει να γίνονται κάθε μήνα στην εγκυμοσύνη. Σημαντικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των 9 μηνών αποτελούν τα υπερηχογραφήματα που γίνονται.

Τα πολύ σημαντικά υπερηχογραφήματα στην εγκυμοσύνη, για τις περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά και υπάρχει ένα έμβρυο, είναι τρία:

α. Το “διευρυμένο υπερηχογράφημα” πρώτου τριμήνου που γίνεται από την 11η έως την 14η εβδομάδα εγκυμοσύνης και σε αυτό ελέγχονται: η ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, η πιθανότητα για χρωμοσωμικές ανωμαλίες (Σύνδρομο Down) με την μέτρηση της Αυχενικής Διαφάνειας, η πιθανότητα για Προεκλαμψία (που αποτελεί την πιο συχνή σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης), η πιθανότητα για Πρόωρο Τοκετό και επίσης γίνεται ένας αδρός έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου. Συνήθως, σε αυτό το διάστημα της εγκυμοσύνης πραγματοποιείται και η αιματολογική εξέταση Μη Επεμβατικού Προγεννητικού ελέγχου (NIPT), όταν κριθεί απαραίτητο.

β. Το αναλυτικό υπερηχογράφημα ή υπερηχογράφημα Β επιπέδου από την 20η-24η εβδομάδα. Σε αυτό ελέγχεται ο ρυθμός ανάπτυξης του εμβρύου, η λεπτομερής ανατομία του (εγκέφαλος, καρδιά, πρόσωπο, όργανα σώματος), γίνονται μετρήσεις ανατομικών στοιχείων και επανελέγχεται η πιθανότητα για πρόωρο τοκετό, μετρώντας τον τράχηλο της μήτρας.

γ. Το υπερηχογράφημα Doppler από την 27η – 32η εβδομάδα, όπου επανελέγχεται ο ρυθμός ανάπτυξης του εμβρύου, ορισμένα στοιχεία της ανατομίας του, αλλά κυρίως η αιμάτωση του εμβρύου και του πλακούντα και παίρνουμε σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Όλα τα παραπάνω υπερηχογραφήματα γίνονται ΜΟΝΟ από ιατρούς που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση και εξειδικεύονται στην Ιατρική Εμβρύου.

Κλείστε ραντεβού με τον Γυναικολόγο Ανδρέα Κόμη εδώ

Ανά μήνα πρέπει να γίνεται ένα “απλό” υπερηχογράφημα, στο οποίο ελέγχεται ο ρυθμός ανάπτυξης του εμβρύου. Αν ο γιατρός που το κάνει είναι εξειδικευμένος στην Ιατρική Εμβρύου, μπορεί ακόμη και με αυτό το υπερηχογράφημα, να διαγνώσει και έτσι να προλάβει καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εγκυμοσύνη.

Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, μετά την 36η εβδομάδα θα πρέπει πάντα να επαναλαμβάνεται η καλλιέργεια κολπικού υγρού για τον έλεγχο β αιμολυτικού στρεπτόκοκου στον κόλπο.

Οι εξετάσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία ή τον τρόπο ζωής της μέλλουσας μητέρας;

Ανάλογα με την ηλικία της εγκύου υπάρχει σίγουρα διαφοροποίηση στις εξετάσεις. Ο ανωτέρω έλεγχος αφορά νέες γυναίκες χωρίς προβλήματα, αλλά και εγκυμοσύνες με ένα έμβρυο. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (συνήθως άνω των 35-40 ετών), πολλές φορές χρειάζεται να κάνουν και περαιτέρω έλεγχο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, που γίνεται με επεμβατικές μεθόδους όπως είναι η λήψη τροφοβλάστης και η αμνιοπαρακέντηση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος διάγνωσης για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, αλλά και γονιδιακά νοσήματα. Ο έλεγχος της αυχενικής διαφάνειας στο α΄ τρίμηνο, ο μη επεμβατικός Προγεννητικός έλεγχος και το Άλφα τεστ (που γινόταν παλαιότερα), μπορούν να δώσουν μόνο πιθανότητες και όχι βεβαιότητα για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν οι πιθανότητες είναι χαμηλές, υπάρχει πάντα μια μικρή πιθανότητα το παιδί να γεννηθεί με κάποιο σύνδρομο. Ο μόνος σίγουρος τρόπος διάγνωσης χρωμοσωμικών και γονιδιακών ανωμαλιών είναι η λήψη τροφοβλάστης και η αμνιοπαρακέντηση.

Σε γυναίκες που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με χρωμοσωμική ανωμαλία, συστήνεται περαιτέρω έλεγχος;

Αν στην ευρύτερη οικογένεια (και όχι στη μητέρα) υπάρχει ιστορικό κάποιας χρωμοσωμικής ανωμαλίας, σπάνια αυτό αποτελεί ένδειξη για έλεγχο με τροφοβλάστη ή αμνιοπαρακέντηση στην ίδια. Από την εμπειρία μου όμως, θέλω να ξέρετε ότι οι περισσότερες γυναίκες που στην οικογένεια την δική τους ή του συζύγου, υπάρχει παιδί με χρωμοσωμική ή άλλη ανωμαλία, σχεδόν πάντα επιλέγουν να κάνουν αμνιοπαρακέντηση ή τροφοβλάστη.  Ωστόσο προηγούμενη εγκυμοσύνη στην ίδια τη μητέρα, με χρωμοσωμική ανωμαλία, αποτελεί ένδειξη για επεμβατικό έλεγχο.

Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που τώρα ξεκινά το ταξίδι της εγκυμοσύνης της;

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια μεγάλη “αυτοθυσία” για την κάθε γυναίκα. Έτσι λοιπόν, κάθε γυναίκα που μένει έγκυος σίγουρα μπορεί να κάνει και μικρότερες “θυσίες” κατά τη διάρκεια αυτών των 9 μηνών, για να μπορέσει να εξασφαλίσει τη γέννηση ενός υγιούς μωρού, την καλή δική της υγεία, αλλά και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης της. Τέτοιες μικρές θυσίες είναι η υγιεινή ζωή, η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος, η διατήρηση σωστού σωματικού βάρους, η ήπια άσκηση, η αποφυγή καπνίσματος, ουσιών και αλκοόλ, η αποφυγή στρεσογόνων καταστάσεων και η αυστηρή τήρηση των οδηγιών του θεράποντος γιατρού. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγει να ακούει “συμβουλές” από τον καθένα.

Σημαντικότερο όμως από όλα για τη σωστή παρακολούθηση, είναι να απευθύνεται σε εμάς τους εξειδικευμένους Μαιευτήρες Γυναικολόγους, τουλάχιστον για τα ειδικά υπερηχογραφήματα της εγκυμοσύνης της.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο Ανδρέα Κόμη στο 210 7251112 & 6945 587170 ή μπείτε στην ιστοσελίδα στο andreaskomis.gr.

Το Μαιευτικό & Γυναικολογικό  ιατρείο του Ανδρέα Κόμη είναι διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό για την παρακολούθηση μιας ασφαλούς εγκυμοσύνης, αλλά και για την ορθή διάγνωση – αποτελεσματική θεραπεία των διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων.

Ακολουθήστε τον Ανδρέα Κόμη στο Facebook, στο YouTube και στο Instagram




Πηγή