Μια πιο αποτελεσματική λύση, σε σχέση με την υπάρχουσα, για τις περιπτώσεις μεταμόσχευσης ήπατος, που το σώμα απορρίπτει το μόσχευμα, βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή τους ασθενούς, βρήκαν Κινέζοι επιστήμονες.
Η απόρριψη του μοσχεύματος αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στις μεταμοσχεύσεις. Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα όπως το tacrolimus χορηγούνται απευθείας σε ασθενείς μετά την εγχείρηση τους για την αναχαίτιση των κυτταροτοξικών Τ-κυττάρων. Ωστόσο, η άμεση χορήγηση του tacrolimus από το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες.
Πειράματα που έγιναν σε κύτταρα ποντικιών έδειξαν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι όταν το ίδιο φάρμακο ενσωματώνεται, σε υδρογέλες- κολλώδεις ημίρρευστες ουσίες- πάνω στην επιφάνεια της ουλής του μοσχεύματος, έχει καλύτερο αποτέλεσμα στην καταστολή των Τ-κυττάρων, από το συμβατικό φάρμακο tacrolimus.
Τα πειράματα με τη μεταμόσχευση ήπατος υποδεικνύουν ότι με τη νέα αυτή έκδοση του tacrolimus, τα πειραματόζωα κατέδειξαν ένα σημαντικά αυξημένο μέσο χρόνο επιβίωσης 22 ημερών, ενώ τα πειραματόζωα που έλαβαν το συμβατικό φάρμακο tacrolimus είχαν μέσο χρόνο επιβίωσης 13 ημερών.
Τα ευρήματα τα οποία δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του Advanced Materials έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε ποντίκια ωστόσο δεν έχουν ακόμα δοκιμαστεί κλινικά σε ασθενείς.
localStorage.clear();
Πηγή