Πολλές κλήσεις έχει δεχτεί τις τελευταίες ημέρες η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 του μη κυβερνητικού οργανισμού ΚΛΙΜΑΚΑ σχετικά με τη «Μπλε Φάλαινα», ένα «παιχνίδι» στα social media με τελικό στόχο την αυτοκτονία του παιδιού ή του εφήβου που συμμετέχει σε αυτό.
«Όσο γελοίο ή απίθανο μπορεί να φαίνεται το ότι κάποιος/-α συμμετέχει σε ένα τέτοιο παιχνίδι, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η εφηβεία είναι μία αρκετά “ταραγμένη” περίοδος της ζωής ενός ανθρώπου. Οι τεχνολογικές εξελίξεις προσθέτουν μία νέα διάσταση στην εφηβική ζωή, η οποία αποτελεί ακόμη μία πρόκληση για τους γονείς» επισημαίνει ο οργανισμός σε σχετική ανακοίνωσή του και συνεχίζει:
«Αν ανησυχείτε για ένα παιδί ή έφηβο, το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μη φοβηθείτε να μιλήσετε μαζί του για αυτά που θεωρείτε δύσκολα θέματα: τα συναισθήματά του, τον σχολικό εκφοβισμό, το επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο, την αυτοκτονία. Ρωτήστε τι σκέφτονται, συζητήστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χωρίς κριτική διάθεση και ακούστε ανοιχτά τι έχουν να πουν, ελάτε στη θέση τους και συνειδητοποιήστε την αλήθεια των συναισθημάτων και των σκέψεων τους.
Εάν ανησυχείτε για κάποιον/-α φίλο/-η σας, μην προσπαθήσετε να τον/την βοηθήσετε μόνοι σας. Χρειάζεται να μιλήσετε σε κάποιον ενήλικο που να εμπιστεύεστε ώστε να διαφυλάξει ότι ο/η φίλος/-η σας θα λάβει την κατάλληλη υποστήριξη από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Αν αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει κάποιος για να το εκμυστηρευτείτε, καλέστε στο 1018, μην το περνάτε μόνοι σας.
Κάποια από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια είναι:
– Τα παιδιά/οι έφηβοι εμφανίζουν μυστικοπαθή συμπεριφορά, ιδιαίτερα σχετικά με τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο,
– Περνάνε υπερβολικό χρόνο στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε βαθμό που παραμελούν άλλες δραστηριότητες,
– Αλλάζουν ή κρύβουν την οθόνη του υπολογιστή τους όταν πλησιάζει κάποιος,
– Αποσύρονται ή θυμώνουν μετά τη χρήση του διαδικτύου ή την αποστολή μηνυμάτων,
– Έχουν πολλούς νέους αριθμούς τηλεφώνου ή διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη συσκευή τους.
Αν ένας έφηβος/-η, γονέας ή άλλος/-η ενδιαφερόμενος/-η ανησυχεί και χρειάζεται βοήθεια μπορεί να καλέσει τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018. Η γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές».
Λίγα λόγια για την ΚΛΙΜΑΚΑ
Η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι ένας κοινωνικός φορέας, μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2000 και δραστηριοποιείται τόσο στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης αποκλεισμένων πληθυσμιακών ομάδων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε ένα πρώτο επίπεδο οι δράσεις και τα προγράμματα του φορέα στοχεύουν στην πολύπλευρη ενδυνάμωση των κοινωνικά αποκλεισμένων στις κατευθύνσεις: της υιοθέτησης ενεργού ρόλου απέναντι στη ζωή, της υπεύθυνης διεκδίκησης των δικαιωμάτων, της σταδιακής αυτονόμησης και της ισότιμης ένταξης στον κοινωνικό ιστό.
Απώτεροι στόχοι των δράσεων του φορέα αποτελούν:
– Η ανάπτυξη του ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού,
– Η ισότητα των ευκαιριών πρόσβασης και απολαβής των κοινωνικών αγαθών,
– Η προαγωγή της ψυχικής υγείας,
– Η αύξηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί από το 2007 τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018. Η γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.
Απευθύνεται σε:
– Ανθρώπους που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν,
– Ανθρώπους που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν,
– Ανθρώπους με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά,
– Ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια ή ανησυχούν για κάποιο δικό τους άνθρωπο.
Η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία εντάσσεται από τον Απρίλιο του 2012 στο πλαίσιο του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, το οποίο λειτουργεί από την ΚΛΙΜΑΚΑ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας. Στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψης της Αυτοκτονίας ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας αναλαμβάνουν τη θεραπευτική αντιμετώπιση ατόμων που έχουν εκδηλώσει αυτοκτονική συμπεριφορά. Επίσης, η ΚΛΙΜΑΚΑ αναπτύσσει ένα σύνολο δράσεων εκπαίδευσης, ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης καθώς και ερευνητικό έργο, ενώ συμμετέχει, ως οργανωτικό μέλος, και εθνικός αντιπρόσωπος φορέας, στη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention – IASP), φορέας ο οποίος αποτελεί το ανώτερο όργανο για την κατάρτιση στρατηγικών στον τομέα της πρόληψης αλλά και των ερευνητικών διαδικασιών, σε καθεστώς συνηγορίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Πηγή