Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Κοιλιακό λίπος: Ποιος ο ρόλος του στην εμφάνιση του καρκίνου

Είναι πλέον ευρέως γνωστό και τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι η παχυσαρκία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για πολλές μορφές καρκίνου, ωστόσο δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων οδηγεί στις καρκινικές μεταλλάξεις.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στο θέμα αυτό, καθώς υποδεικνύει ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από το συσσωρευμένο λίπος μπορεί να κάνει ένα υγιές κύτταρο να μεταλλαχθεί σε καρκινικό.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι το λίπος που βρίσκεται βαθιά στην κοιλιά, το λεγόμενο σπλαγχνικό, σε σύγκριση με το λίπος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, το λεγόμενο υποδόριο, είναι ο πιθανότερος «υπαίτιος» για τις καρκινικές μεταλλάξεις, καθώς απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες της βλαβερής πρωτεΐνης, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό την ανάπτυξη του καρκίνου.

«Αν και έχουν καταγραφεί σημαντικές πρόοδοι στην αντιμετώπιση του καρκίνου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών, ο αριθμός των νέων περιστατικών καρκίνου συνεχίζει να αυξάνεται» αναφέρει η επικεφαλής συντάκτρια της σχετικής μελέτης, Τζέιμι Μπερνάρντ, επίκουρη καθηγήτρια φαρμακολογίας και τοξικολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό ώστε να είμαστε σε θέση να μειώσουμε τα περιστατικά καρκίνου μέσω αλλαγών στη διατροφή ή θεραπευτικών παρεμβάσεων».

Η παχυσαρκία συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και των νεφρών, ωστόσο η Μπερνάρντ εκτιμά ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος από μόνο του δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης για τον υπολογισμό του κινδύνου. «Η μελέτη μας δείχνει ότι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) πιθανώς δεν είναι η πλέον αξιόπιστη ένδειξη. Αντιθέτως, η κοιλιακή (ή κεντρική) παχυσαρκία και πιο συγκεκριμένα τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αυξητικός παράγοντας ινοβλαστών 2 (FGF2) είναι μάλλον καλύτερη ένδειξη για τις πιθανότητες να μεταλλαχθούν τα κύτταρα σε καρκινικά».

bigstock 151626974

Έπειτα από πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, η Μπερνάρντ και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι το «τοξικό» σπλαγχνικό λίπος παράγει μεγαλύτερες ποσότητες του FGF2 σε σύγκριση με το υποδόριο λίπος. Παράλληλα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο FGF2 ενεργοποίησε ορισμένα κύτταρα και τα οδήγησε να μετατραπούν σε καρκινικούς όγκους.

Η Μπερνάρντ και οι συνεργάτες της ήδη αναζητούν νέες αντικαρκινικές ουσίες που θα στοχεύουν στον FGF2 και θα μπλοκάρουν τις καταστροφικές του επιδράσεις.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Oncogene.

Δείτε κι αυτό:

Λίπος στην κοιλιά: Γιατί είναι πιο επικίνδυνο από το λίπος στο υπόλοιπο σώμα

Τοπικό πάχος: Μπορούμε να το «νικήσουμε» με τη γυμναστική;

Δείτε αν είστε μεταβολικά υγιείς από τον σωματότυπό σας


Πηγή