Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024

Κολπική μαρμαρυγή: Με ποιους τύπους καρκίνου συνδέεται

Οι άνθρωποι με ιστορικό συγκεκριμένων καρκίνων έχουν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή, μια μορφή διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι κοινή διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα παλμών, ζάλη και κόπωση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια.

Όσοι έχουν κολπική μαρμαρυγή, διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Όταν εξετάσαμε κάποιους πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή, διαπιστώσαμε ότι όσοι είχαν ιστορικό συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, ήταν πιθανότερο να παρουσιάζουν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, κάτι που ίσχυε ακόμη και όταν λάβαμε υπ’ όψιν άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου ή παθήσεις», ανέφερε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Δρ. Muhammad Khan του Ιατρικού Κέντρου St. Mary, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με καρκίνο κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή πριν και μετά την έναρξη της θεραπείας. Είναι όμως η πρώτη έρευνα που εξετάζει τη σχέση της κολπικής μαρμαρυγής με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματά τους βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων για 14,5 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ με κολπική μαρμαρυγή. Τα ποσοστά κολπικής μαρμαρυγής ήταν υψηλότερα στους πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη και ακολουθούσαν οι πάσχοντες από καρκίνο του εντέρου, των πνευμόνων και του στήθους.

«Διαπιστώσαμε ότι όλες οι μορφές καρκίνου αύξαναν κατά 2,3 φορές τις πιθανότητες κολπικής μαρμαρυγής» δήλωσε ο Khan. Παρατηρήθηκε όμως πάνω από 50% αύξηση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής στους πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα. Οι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Μία πιθανή εξήγηση για τη σχέση είναι ότι οι καρκίνοι αυτοί συνδέονται με υψηλότερη θνησιμότητα λόγω προβλημάτων στην κυκλοφορία του αίματος και μεγαλύτερης συστηματικής φλεγμονής.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Κολπική μαρμαρυγή: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο αρρυθμίας

Πρόβλημα στην καρδιά: Ποτέ μην αγνοείτε αυτά τα 11 συμπτώματα (εικόνες)

 


Πηγή