Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Κολύμπι: Γιατί είναι καλό για την υγεία της καρδιάς

Κάθε μορφή ήπιας άσκησης είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς. Το κολύμπι όμως υπερτερεί έναντι άλλων μορφών σωματικής δραστηριότητας.

Αποτελεί ιδανική άσκηση για όλους τους μύες του σώματος, βελτιώνει την αντοχή και την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Το συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι άλλων μορφών άσκησης, όπως το περπάτημα, είναι ότι συμβάλλει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης ασκώντας λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις και τους μύες.

Το κοινό στοιχείο με το βάδισμα, που αποτελεί επίσης ιδανική άσκηση για την υγεία της καρδιάς είναι ότι μπορείτε να το κάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό.

Το κολύμπι όμως έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα: Επειδή γίνεται στο νερό και δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους, είναι ιδανική άσκηση και για όσους έχουν περιττά κιλά.

«To κολύμπι στη θάλασσα -όχι με τη μορφή προπόνησης, αλλά σαν μια συνεχής σωματική κίνηση, καίει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το ζωηρό βάδισμα» λέει η δρ I-Min Lee, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που μελετά το ρόλο της σωματικής δραστηριότητας στην πρόληψη ασθενειών. Ένα βασικό πλεονέκτημα στο κολύμπι είναι πως η άνωση του νερού δεν επιβαρύνει καθόλου τις αρθρώσεις.

Άλλα οφέλη

Κάθε κίνηση μέσα στο νερό συναντά αυξημένη αντίσταση, με αποτέλεσμα να γυμνάζεστε πιο έντονα αλλά με μικρότερη πιθανότητα τραυματισμού. Επιπλέον, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορεί να δρουν χαλαρωτικά, όπως ο διαλογισμός. Έτσι ανακουφίζεστε από το άγχος, που αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέλος, το κολύμπι είναι μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε σε όλη σας τη ζωή.

Μειονέκτημα

Το μοναδικό ίσως μειονέκτημα της κολύμβησης είναι πως δεν συμβάλλει στην τόνωση των οστών, αφού δεν σηκώνετε βάρος, ούτε καν του σώματός σας. Γι’ αυτό αν αποφασίσετε πως το κολύμπι θα είναι η αγαπημένη σας άσκηση, καλό είναι να κάνετε κάποιες συμπληρωματικές ασκήσεις.

Εκμεταλλευτείτε λοιπόν το καλοκαίρι και τις διακοπές στη θάλασσα για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να ωφελήσετε την υγεία της καρδιά σας.

Διαβάστε επίσης:

Γυμναστείτε ανάλογα με τον καρδιαγγειακό σας κίνδυνο

Γυμναστική χωρίς γυμναστήριο: Δείτε πώς


Πηγή