Τετάρτη , 2 Απρίλιος 2025

Κομπούχα: Φάρμακο για όλα ή ακόμη ένα υπερεκτιμημένο ρόφημα;

Η kombucha (κομπούχα) θεωρείται από πολλούς ως φάρμακο για τα πάντα, από τον καρκίνο μέχρι την κατάθλιψη. Πόση αλήθεια κρύβει αυτή η θεωρία;

Η kombucha -σε κάποιες χώρες λέγεται και «booch»- είναι ένα τσάι που έχει υποστεί ζύμωση και έχει γεύση που παραπέμπει σε φρουτώδες ξύδι.

Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα πριν από περίπου 2.200 χρόνια.

Καθώς το εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης εξαπλωνόταν, το ποτό μεταφέρθηκε μέσω της Ρωσίας και στην Ευρώπη.

Σε κάποιες χώρες η Google δείχνει ότι στις πρώτες θέσεις αναζήτησης βρίσκονται οι λέξεις «kombucha scoby».

Τι είναι όμως αυτό;

Για να φτιάξουν kombucha, οι ζυθοποιοί χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη πράσινο ή μαύρο τσάι και προσθέτουν ζάχαρη και scoby.

Το scoby ή συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζύμης, είναι ένα γλοιώδες, σαν λάστιχο στρώμα που επιπλέει στην επιφάνεια του υγρού.

Η πικάντικη γεύση του προέρχεται από τη συμβίωση μεταξύ βακτηρίων και μυκήτων που ζουν στο scoby.

Η μαγιά (μύκητες) μετατρέπει τη ζάχαρη σε αλκοόλη και τα βακτήρια μετατρέπουν την αλκοόλη σε οξύ.

Τα οφέλη για την υγεία

Η κομπούχα περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες προέρχονται από τη βάση της, δηλαδή το τσάι.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πολυφαινολών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, νευροεκφυλιστικών παθήσεων, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

Άλλες πηγές πολυφαινολών είναι τα πράσινα λαχανικά, τα μούρα και η μαύρη σοκολάτα.

Η κομπούχα είναι επίσης γεμάτη από βακτήρια και η τακτική κατανάλωσή της μπορεί να αυξήσει την ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου.

Η ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας και αρκετών μορφών καρκίνου.

Αν και ελπιδοφόρες, οι απόψεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε μελέτες στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει μόνο ζώα, καλλιέργειες κυττάρων ή βασικές χημικές δομές.

Το ανθρώπινο σώμα είναι πολύπλοκο και ο μόνος τρόπος για να είμαστε σίγουροι για τον αντίκτυπο της kombucha στην υγεία, είναι να μελετήσουμε την επίδρασή της στο σώμα μας.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση μελετών σε ανθρώπους σχετικά με τα οφέλη της kombucha, βρήκε μόλις τέσσερις στον αγγλόφωνο και ισπανόφωνο κόσμο. Πρόκειται για μικρές μελέτες με αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Η μία διαπίστωσε ότι η kombucha όχι μόνο δεν έχει οφέλη, αλλά μπορεί να έχει και αρνητικές επιδράσεις σε υγιή άτομα.

Άλλη μελέτη σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έδειξε ότι μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα.

Δύο μελέτες σε άτομα με διαβήτη έδειξαν ότι η kombucha μπορεί να τους βοηθήσει να μεταβολίσουν καλύτερα τη ζάχαρη.

Ενώ αυτά τα οφέλη για την υγεία είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για τη συλλογή περισσότερων δεδομένων.

Σε ένα πράγμα συμφωνούν οι επιστήμονες: Ότι η kombucha είναι πιο υγιεινή από τα ζαχαρούχα ποτά ή το αλκοόλ.

Ένας παράγοντας που εκτόξευσε τη δημοτικότητα της kombucha, ήταν η πανδημία COVID-19.

Οι παγκόσμιες αναζητήσεις στη Google για το «kombucha scoby» κορυφώθηκαν τον Μάιο του 2020.

Πηγή: Particle


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Το ρόφημα με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με διατροφολόγο

Ο διατροφολόγος Luis Alberto Zamora αποκαλύπτει ποιο ρόφημα κρύβει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, και γιατί …