Τρίτη , 17 Δεκέμβριος 2024

Κοροναϊός: Η «πηγή του κακού», οι αμφιβολίες και το νέο εμβόλιο σε χρόνο-ρεκόρ

Την ώρα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού αυξάνονται στην Κίνα και σε άλλες χώρες και όλα τα μάτια έχουν έως τώρα εστιάσει στην αγορά θαλασσινών και ζώων της κινεζικής πόλης Γουχάν, που θεωρήθηκε η πηγή του νέου ιού «2019-nCoV», οι επιστήμονες κάνουν δεύτερες σκέψεις και αμφιβάλλουν κατά πόσο αυτή η εκτίμηση τους είναι σωστή.

Αμφιβολίες για την πηγή του «κακού» δημιουργεί η πρώτη επιστημονική δημοσίευση από Κινέζους επιστήμονες, μετά τη μελέτη των πρώτων κλινικών περιστατικών του νέου ιού. Οι Κινέζοι ερευνητές από πολλούς επιστημονικούς φορείς, με επικεφαλής τη δρα Μπιν Τσάο του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το «Science», ανέλυσαν τις περιπτώσεις των πρώτων 41 ασθενών που νοσηλεύθηκαν εξαιτίας του ιού.

Ο πρώτος ασθενής που αρρώστησε την 1η Δεκεμβρίου 2019 δεν είχε καμία σχέση με την αγορά του Γουχάν, ενώ «καμία επιδημιολογική σχέση δεν βρέθηκε ανάμεσα στον πρώτο ασθενή και στους επόμενους», σύμφωνα με τη μελέτη. Επίσης, από τους 41 πρώτους ασθενείς, οι 13 δεν είχαν καμία σχέση με την εν λόγω αγορά, η οποία έκλεισε από τις κινεζικές Αρχές την 1η Ιανουαρίου.

«Αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός, οι 13 από τους 41 χωρίς καμία σχέση», δήλωσε ο ειδικός λοιμωξιολόγος Ντάνιελ Λούσεϊ του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν και επεσήμανε ότι οι πρώτες λοιμώξεις ανθρώπων από το νέο ιό πρέπει να συνέβησαν το Νοέμβριο, αν όχι νωρίτερα. Ο ιός μάλλον εξαπλώθηκε σιωπηλά στους κατοίκους της Γουχάν εκτός της αγοράς, στην οποία τελικά βρέθηκε αργότερα. «Ο ιός μπήκε στην αγορά από αλλού, προτού βγει από αυτήν», εκτίμησε ο Λούσεϊ.

Τα τρία πιθανά σενάρια

Έτσι, τα τρία πιθανά σενάρια αυτή τη στιγμή είναι ο ιός αρχικά να μόλυνε κάποιον άνθρωπο εκτός της αγοράς και αυτός μετά να τον μετέφερε σε αυτήν ή ο ιός να εισέδυσε στην αγορά από κάποιο ζώο και αυτό να μόλυνε εκεί τον πρώτο άνθρωπο ή η μόλυνση στην αγορά να μην προήλθε από ένα μόνο ζώο αλλά από ένα συνδυασμό μολυσμένων ζώων.

Η δρ Τσάο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσωεν, δήλωσε ότι «όπως φαίνεται, η αγορά στη Γουχάν δεν είναι η μοναδική πηγή προέλευσης του ιού, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, δεν γνωρίζουμε ακόμη από πού ακριβώς ήλθε ο ιός».

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί με έναν άλλο κοροναϊό, τον MERS (Middle East Respiratory Syndrome), που θεωρείτο αρχικά ότι προερχόταν από έναν ασθενή στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος είχε μολυνθεί από καμήλα τον Ιούνιο του 2012, αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήδη από τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς είχαν υπάρξει δύο θάνατοι από τον ίδιο ιό -τότε ακόμη ανεξήγητοι- σε νοσοκομείο της Ιορδανίας.

Οι επιστήμονες ήδη ετοιμάζουν εμβόλιο σε χρόνο-ρεκόρ

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες κινούνται ταχύτερα από κάθε προηγούμενη φορά για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του νέου ιού. Μόλις δέκα μέρες μετά το πρώτο κρούσμα, οι Κινέζοι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν γενετικά τον άγνωστο κοροναϊό και μοιράστηκαν ελεύθερα την πληροφορία με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, πυροδοτώντας έτσι μια εκτεταμένη «κούρσα» μελέτης του «2019-nCoV», το γονιδίωμα του οποίου αναρτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε ένα ηλεκτρονικό αποθετήριο γενετικών πληροφοριών ανοικτής πρόσβασης.

Για «άνευ προηγουμένου ταχύτητα αντίδρασης» έκανε λόγο η καθηγήτρια μικροβιολογίας-ανοσολογίας Κάρλα Σάτσελ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ». «Συνήθως πολλοί επιστήμονες προσπαθούν να κρύψουν αυτό που κάνουν, δεν θέλουν να μιλούν γι’ αυτό, όμως τώρα όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν πρέπει να ανησυχούν για το εγώ τους και για το ποιός θα είναι πρώτος, αλλά νοιάζονται πρωτίστως να λύσουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα η πληροφόρηση να ρέει πραγματικά γρήγορα», πρόσθεσε.

Πειραματικά φάρμακα που αρχικά αναπτύχθηκαν για τον ιό SARS, έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται ήδη για το νέο ιό, ενώ παράλληλα επιστήμονες στις ΗΠΑ άρχισαν ήδη την ανάπτυξη ενός εμβολίου, η πρώτη δοκιμή ασφαλείας του οποίου σε ανθρώπους αναμένεται να γίνει σε τρεις μήνες, διάστημα ρεκόρ, αν όντως αυτό συμβεί. Στην περίπτωση του SARS χρειάστηκαν 20 μήνες μετά την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του ιού, εωσότου γίνουν οι πρώτες δοκιμές ενός εμβολίου σε ανθρώπους.


Πηγή