Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025
Κοροναϊός: Οι μεγάλοι χαμένοι στην οικονομία από την επιδημία - Οι τομείς που καταρρέουν

Κοροναϊός: Οι μεγάλοι χαμένοι στην οικονομία από την επιδημία – Οι τομείς που καταρρέουν

Ο κοροναϊός έχει σημάνει συναγερμό σε όλα τα κράτη, τη στιγμή που η επιδημία έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας της Κίνας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Δεδομένου του ειδικού βάρους της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, τόσο ως αγοράς όσο και ως βιομηχανικής δύναμης, η επιδημία του νέου κοροναϊού επηρεάζει ήδη τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο.

Ταξίδια και τουρισμός

Ο τομέας υφίσταται τις συνέπειες της καραντίνας στην οποία έχουν τεθεί δεκάδες πόλεις της Κίνας αλλά και της απαγόρευσης των οργανωμένων εκδρομών Κινέζων τουριστών στο εξωτερικό.

Ορισμένες χώρες συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στην Κίνα ενώ άλλες ανέβαλαν τις αφίξεις από τη χώρα αυτή.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες (Air France, British Airways, Air Canada, Lufthansa, Delta και άλλες) διέκοψαν τις πτήσεις τους από και προς την ηπειρωτική Κίνα. Η Cathay Pacific, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, ζήτησε σήμερα από τους 27.000 εργαζομένους της να πάρουν άδεια τριών εβδομάδων χωρίς αποδοχές.

Τα καζίνο στο Μακάο, που προτιμούν οι Κινέζοι παίκτες, έχουν πλέον κλείσει, όπως επίσης και τα ψυχαγωγικά πάρκα της Disney στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ.

Στο Παρίσι, στα μεγάλα καταστήματα, που συνήθως ήταν γεμάτα από Κινέζους τουρίστες, πλέον επικρατεί ασυνήθιστη ησυχία. Η τουριστική βιομηχανία της Ιταλίας από την άλλη ενδέχεται να καταγράψει ετήσιες απώλειες ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το ινστιτούτο Demoskopika.

Όσον αφορά τις κρουαζιέρες, οι εταιρείες MSC Cruises, Costa Croisieres και Royal Caribbean ζήτησαν από τα κρουαζιερόπλοιά τους να μην πιάνουν λιμάνι στην Κίνα.

Οι κινεζικοί κινηματογράφοι αναγκάστηκαν εξάλλου να κλείσουν κατά την εορταστική περίοδο για το κινεζικό Νέο Έτος, όταν συνήθως δεκαπλασιάζουν τις εισπράξεις τους. Σύμφωνα με διάφορους ειδικούς, οι απώλειες που θα υποστεί η εταιρεία Imax Corps., που εδρεύει στον Καναδά, εκτιμάται μεταξύ 60-200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ηλεκτρονικά είδη

Τα κινεζικά εργοστάσια του ταϊβανέζικου κολοσσού Foxconn θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Από ορισμένους υπαλλήλους ζητήθηκε να μην επιστρέψουν στη δουλειά τους πριν περάσουν άλλες 14 ημέρες – χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οι προσβληθέντες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα του ιού.

Υπάρχει κίνδυνος αλυσιδωτής αντίδρασης που θα παρασύρει τις κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων, τηλεοράσεων και ηλεκτρονικών υπολογιστών – όλες τους είναι πελάτες της Foxconn. Η εταιρεία Apple κατεργάζεται ένα σχέδιο «χαλάρωσης» της παραγωγής της για να αντισταθμίσει τη μείωση της παραγωγής των κινέζων προμηθευτών της.

Η νοτιοκορεατική LG Electronics ακύρωσε τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας.

Βιομηχανία

Το επίκεντρο της επιδημίας, η πόλη Ουχάν, είναι επίσης το νευραλγικό κέντρο για τις μεγάλες αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές βιομηχανίες. Η κρίση, που συνέπεσε με την εορταστική περίοδο, αρχικά είχε περιορισμένες επιπτώσεις στην παραγωγή, ακόμη και με την αναγκαστική παράταση των διακοπών. Όμως η επιδημία εξαπλώνεται τόσο γρήγορα που απειλούνται τώρα οι κινεζικές συνεργαζόμενες εταιρείες.

Η Hyundai Motor ανέφερε ότι διακόπτει την παραγωγή της στη Νότια Κορέα, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στον ανεφοδιασμό της από τους Κινέζους προμηθευτές της. Η Tesla παραδέχτηκε ότι η επιδημία μπορεί να καθυστερήσει την επιτάχυνση του ρυθμού παραγωγής στη νέα, γιγαντιαία μονάδα της στη Σαγκάη και, ενδεχομένως, να έχει επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στον τομέα της αεροναυπηγικής, η Airbus σταμάτησε μέχρι νεωτέρας τη γραμμή παραγωγής των αεροσκαφών A320 στο Τιαντζίν, κοντά στο Πεκίνο. Η γαλλική εταιρεία Safran διέκοψε επίσης μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου την παραγωγή της στην Κίνα, όπου διαθέτει περίπου 20 μονάδες και απασχολεί 2.500 εργαζομένους.

Η εταιρεία Caterpillar (βαρέα μηχανήματα), που υπήρξε θύμα του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, ανησυχεί τώρα για μια ενδεχόμενη περίοδο «παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας».

Εστίαση και καταναλωτικά προϊόντα

Η εταιρεία Starbucks, για την οποία η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έκλεισε τα μισά από τα 4.000 υποκαταστήματά της. «Πολλές εκατοντάδες» φαστ-φουντ της εταιρεία McDonald’s έχουν επίσης κλείσει στην επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν. Πάντως άλλα 3.000 εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά.

Η Pizza Hut και η KFC έκλεισαν επίσης για προληπτικούς λόγους.

Τα μισά καταστήματά της έχει κλείσει και η εταιρεία Nike, ενώ σε όσα παραμένουν ανοιχτά παρατηρείται πτώση των πωλήσεων.

Υπάρχουν και οι κερδισμένοι

Σε αυτό το θλιβερό τοπίο, ορισμένες εταιρείες φαίνεται ότι πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, όπως η 3Μ, που κατασκευάζει χειρουργικές μάσκες.

Από την άλλη, ο διακομιστής του βρετανικού στούντιο βιντεοπαιχνιδιών Ndemic Creations, έπεσε θύμα της δημοτικότητας του «Plague Inc.», ενός παιχνιδιού στρατηγικής στο οποίο οι παίκτες καλούνται να δημιουργήσουν έναν θανατηφόρο ιό για να εξαλείψουν τον άνθρωπο από τη Γη.


Πηγή