Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024
Θετικοί στον κορονοϊό δεκαπέντε Ιταλοί στην Ινδία

Κορονοϊός: Ανησυχία στην Ευρώπη για τους περιορισμούς στις ινδικές εξαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων

«Σοβαρές επιπτώσεις» στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις εκτιμά ο μεγαλύτερος φαρμακευτικός εξαγωγικός όμιλος της Ινδίας πως θα έχει η επιβολή περιορισμών στην εξαγωγή 26 συστατικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων που αποφάσισε η κυβέρνηση λόγω των ανησυχιών για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η Ινδία, ο κύριος παραγωγός και προμηθευτής γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο, έθεσε περιορισμούς στην εξαγωγή 26 συστατικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων που παρασκευάζονται με βάση αυτά, ανάμεσά τους παρακεταμόλης, με στόχο την αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων φαρμάκων στην ίδια την Ινδία εν μέσω εξάπλωσης της επιδημίας, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Σήμερα, ο Ντίνες Ντούα, πρόεδρος του Pharmaceuticals Export Promotion Council of India (pharmexcil), που αναφέρεται στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εμπορίου, δήλωσε στο Reuters ότι ορισμένα από τα Ενεργά Φαρμακευτικά Συστατικά (API) και φάρμακα επί των οποίων εξαγωγών των οποίων επιβλήθηκαν περιορισμοί, εξάγονται ευρέως στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Λαμβάνω τεράστιο αριθμό τηλεφωνημάτων από την Ευρώπη, διότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ινδικά σκευάσματα και διότι ελέγχουμε σχεδόν το 26% των ευρωπαϊκών σκευασμάτων στον τομέα των γενοσήμων. Γι΄αυτό έχουν πανικοβληθεί» δήλωσε ο Ντούα.

Η λίστα των απαγορευμένων φαρμάκων αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών φαρμακευτικών εξαγωγών της Ινδίας και περιλαμβάνει σειρά αντιβιοτικών, καθώς και την παρακεταμόλη.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, όπου οι ινδικές εισαγωγές αντιστοιχούσαν στο 24% των φαρμάκων το 2018, ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει με ποιον τρόπο τα ινδικά μέτρα θα επηρεάσουν τα αμερικανικά αποθέματα.

Τα μέτρα είναι πιθανόν να πλήξουν την εικόνα της Ινδίας ως «παγκόσμιου φαρμακείου» και να έχουν επιπτώσεις στις ποσότητες που ήταν έτοιμες για εξαγωγή σε αποθήκες και λιμάνια, καταγγέλλει το pharmexcil σε επιστολή προς την Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου.

«Οι εξαγωγείς, όχι μόνο πλήττονται από χρηματικές απώλειες, αλλά επίσης διακυβεύεται η αξιοπιστία και η υπόληψή τους στις διεθνείς αγορές», αναφέρεται στην επιστολή με την οποία ζητείται από την ινδική κυβέρνηση να επιτρέψει την εξαγωγή των σκευασμάτων που έχουν παρασκευαστεί πριν από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων.

Ο Ντίνες Ντούα δήλωσε στο Reuters ότι αυτήν την στιγμή υπάρχουν στα ινδικά λιμάνια έτοιμα προς εξαγωγή φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Pharmaceuticals Export Promotion Council of India μετρά ως μέλη του δεκάδες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, όπως η Pfizer Ltd και η Abbott.

Η Novartis AG ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί τις αλλαγές στις εξαγωγική πολιτική της Ινδίας και θα λάβει μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν προβλέπει διάρρηξη της αλυσίδας τροφοδοσίας.

Οι ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες προμηθεύονται το 70% των Ενεργών Φαρμακευτικών Συστατικών (API) για την παρασκευή των φαρμάκων τους από την Κίνα.

Ήδη, η επιδημία έχει διαταράξει τις συναλλαγές που εξαρτώνται από τις κινεζικές προμήθειες και άνθρωποι της βιομηχανίας δηλώνουν ότι οι ινδικές εταιρείες παρασκευάστριες γενόσημων είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις στην προμήθεια πρώτων υλών από την Κίνα εάν διαρκέσει η επιδημία.


Πηγή