Για τα αγόρια, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά από εμβολιο mRNA σε σχέση με το να νοσηλευτούν λόγω κορονοϊού είναι μεγαλύτερος. Όμως οι ειδικοί επιμένουν στο εμβόλιο. Γιατί;
Ναι ή όχι στο εμβόλιο; Μία απόφαση που οι γονείς πρέπει να λάβουν για τους ίδιους, αλλά και για τα ανήλικα παιδιά τους. Για να τους προσανατολίσει στη λήψη της απόφασης, η γερμανική Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) προέβη σε γενική σύσταση υπέρ του εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών στα μέσα του Αυγούστου – κατόπιν μαζικών πιέσεων και από την πολιτική. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνιστούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή εμβολιασμό μόνο σε εφήβους με υποκείμενα νοσήματα.
Σύγχυση προκαλεί τώρα πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία ο κίνδυνος φλεγμονής του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδα) μετά από εμβολιασμό με BioNTech / Pfizer για τα αγόρια, είναι πάνω από έξι φορές υψηλότερος από τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων κορονοϊού.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας έκαναν συγκρίσεις ανάμεσα σε εφήβους 12 έως 17 ετών δίχως υποκείμενα νοσήματα, μελετώντας τη συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό και το κατά πόσον έφηβοι της ίδιας ηλικιακής ομάδας αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν εξαιτίας της νόσησης από κορονοϊό. Η μελέτη εξέτασε 257 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε εφήβους, οι οποίες διαγνώστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2021 μετά από εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού. Η φλεγμονή ήταν κυρίως ήπια, ενώ δεν υπάρχουν καταγεγραμμένοι θάνατοι.
Συνολικά ωστόσο αυτή η σοβαρή παρενέργεια ήταν εξαιρετικά σπάνια, με το ποσοστό να υπολογίζεται στο 162,2 ανά εκατομμύριο των εμβολιασμένων, και στα κορίτσια 13,0 ανά εκατομμύριο.
Εμβόλιο παρά τιςπαρενέργειες;
Αν και λίγα είναι γνωστά για την πορεία της νόσου σε παιδιά και εφήβους, εμφανίζονται όλο και συχνότερα μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Πολλοί είναι οι ειδικοί υγείας που τοποθετούνται υπέρ του εμβολιασμού των εφήβων. Ο κίνδυνος που μπορεί να επιφυλάσσει μία νόσηση από κορονοϊό, αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες στη συνέχεια θεωρούν ότι ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος από εκείνον της μυοκαρδίτιδας.
Ακόμα κι αν παιδιά και έφηβοι έχουν συχνά μια ήπια πορεία ή αρρωσταίνουν λιγότερο σοβαρά, ο κίνδυνος μακροχρόνιων επιπτώσεων εξαιτίας του κορονοϊού παραμένει. Το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό εμβολιασμένων στον πληθυσμό θα οδηγήσει πιθανότατα σε αύξηση στον αριθμό παιδιών και νέων που θα νοσήσουν μελλοντικά, εφόσον δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν.
Για την πορεία της νόσου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα λίγα είναι γνωστά, αλλά η νόσηση από κορονοϊό εμφανίζει όλο και συχνότερα μακροπρόθεσμες συνέπειες. Και σύμφωνα με μία σουηδική έρευνα, παιδιά και έφηβοι είναι εξίσου πιθανό να υποφέρουν από μακροχρόνιες συνέπειες της νόσησης από κορονοϊό, όπως το παιδιατρικό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (PIMS) ή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Ωστόσο, τέτοιες μακροχρόνιες συνέπειες σε νεαρές ηλικίες δεν έχουν αναφερθεί συχνά, ενδεχομένως και γιατί δεν αναγνωρίζονται εξαρχής ως τέτοιες, σε αντίθεση με τους ενήλικες, όπως επισημαίνει μία βρετανική έρευνα.
DW
Πηγή