Η υπεργλυκαιμία είναι κοινή στους διαβητικούς, αλλά μία ασθένεια ή ένα τραύμα μπορεί επίσης να την πυροδοτήσει.
Οι ασθενείς με Covid-19 που έχουν αφύσικα υψηλά επίπεδα σακχάρου (υπεργλυκαιμία), ακόμη κι αν δεν έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό και να πεθάνουν από αυτόν, σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό σάκχαρο, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φρανσίσκο Ξαβιέ Καράσκο-Σάντσεθ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χουάν Ραμόν Χιμένεθ της Χουέλβα, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 11.300 αρρώστους με Covid-19 σε μη κρίσιμη κατάσταση αρχικά, από τους οποίους ο ένας στους πέντε (ποσοστό 19%) είχε διαγνωσθεί προηγουμένως με διαβήτη, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό (20%) πέθανε στη διάρκεια της νοσηλείας.
Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, οι ασθενείς με αφύσικα υψηλά επίπεδα είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από την Covid-19 (41% έναντι 16%), καθώς επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να χρειαστούν διασωλήνωση.
Τα ποσοστά ενδονοσοκομειακής θνητότητας ήταν 16% για όσους είχαν σάκχαρο κάτω από 140 mg/dL, 34% για όσους είχαν σάκχαρο 140 έως 180 και 41% για όσους είχαν σάκχαρο πάνω από 180. Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στη θνητότητα μεταξύ των ασθενών με διαβήτη και των μη διαβητικών, καθώς όσοι εμφάνισαν υπεργλυκαιμία στη διάρκεια της νόσου, ήταν αυτοί που κινδύνευαν περισσότερο.
«Ο έλεγχος της υπεργλυκαιμίας στους ασθενείς χωρίς διαβήτη πρέπει να είναι υποχρεωτικός στους ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία λόγω Covid-19», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη εικόνα γιατί το υψηλό σάκχαρο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Annals of Medicine.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Οι παράγοντες που καθορίζουν τη βαρύτητα των συμπτωμάτων
Κορονοϊός: Διάρκεια και βαρύτητα συμπτωμάτων
Κορονοϊός: Τα συμπτώματα που σχετίζονται με χειρότερη έκβαση της νόσου
Πηγή