Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι ξεκάθαρη για ένα πράγμα όσον αφορά τον κορονοϊό και την επέλαση της πανδημίας: Το εμβόλιο που θα θωρακίσει την ανθρωπότητα θα αργήσει. Εκεί που διαφέρουν οι προβλέψεις είναι στον χρονικό ορίζοντα. Άλλοι κάνουν λόγο για τέλη του 2020 ενώ κάποιοι φτάνουν μέχρι το τέλος του 2021.
Όπως μετέδωσε το sciencemag.org, μία έρευνα στην Κίνα ενδεχομένως να αποτελέσει το εφαλτήριο για την κατασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου, καθώς, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές της Sinovac Biotech, μιας ιδιωτικής εταιρείας που εδρεύει στο Πεκίνο, πέτυχαν εμβόλιο που προστάτευσε μαϊμούδες από τον νέο κορονοϊό.
Δύο εκδοχές του εμβολίου χορηγήθηκαν σε οκτώ πιθήκους μακάου rhesus και τρεις εβδομάδες αργότερα όταν τα ζώα εκτέθηκαν στον ιό κανένας δεν ανέπτυξε πλήρη λοίμωξη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να υποβληθούν σε επιστημονική αξιολόγηση πριν επικυρωθεί από την επιστημονική κοινότητα.
Η Sinovac, εταιρεία εισηγμένη στον Nasdaq, ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές του ίδιου αυτού εμβολίου στο άνθρωπο στις 16 Απριλίου. Το εργαστήριο αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχολιασμό.
«Πρόκειται για τα πρώτα σοβαρά προ-κλινικά δεδομένα που βλέπω σε σχέση με πειραματικό εμβόλιο», σχολίασε στο Twitter ο ιολόγος Florian Krammer του Icahn School of Medicine at Mount Sinai (ISMMS) της Νέας Υόρκης.
«Το θέμα είναι να εξακριβωθεί αν αυτή η προστατευτική δράση διαρκεί», παρατηρεί η ανοσιολόγος Lucy Walker, του University College του Λονδίνου.
Εκτός του ερευνητικού προγράμματος της Sinovac, το Πεκίνο έχει εγκρίνει δύο ακόμη πειραματικά εμβόλια. Το ένα ανήκει στην Στρατιωτική Σχολή Ιατρικών Επιστημών και τον όμιλο βιοτεχνολογίας CanSino και το δεύτερο στο Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, όπου και εμφανίσθηκε ο κορονοϊός στο τέλος του 2019.
Το αμερικανικό εργαστήριο Moderna είχε ανακοινώσει ταυτόχρονα στα μέσα του Μαρτίου ότι προχωρεί σε κλινικές δοκιμές πειραματικού εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή