Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025
Κορονοϊός: Πλησιάζουν τους 1.900 οι νεκροί - Το Diamond Princess η κυριότερη εστία μόλυνσης εκτός Κίνας

Κορονοϊός: Πλησιάζουν τους 1.900 οι νεκροί – Το Diamond Princess η κυριότερη εστία μόλυνσης εκτός Κίνας

Την ώρα που οι νεκροί του νέου κορονοϊού πλησιάζουν τους 1.900, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε εναντίον της λήψης οποιουδήποτε «δυσανάλογου» μέτρου για την αντιμετώπιση της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο ιός.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, εξαιρουμένων των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, πλησίαζε χθες τους 72.500. Ο ιός έχει μολύνει περίπου 900 ακόμη ανθρώπους σε περίπου τριάντα χώρες και περιοχές.

Πάντως, ο ΠΟΥ ήταν καθησυχαστικός σε μήνυμά του τη Δευτέρα (17/02). Πέραν της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, που αποτελεί επίκεντρο της επιδημίας, ο COVID-19 «πλήττει πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού» και το ποσοστό θνησιμότητας δεν ξεπερνά για την ώρα το 2%, αναφέρθηκε σχετικά.

Η κυριότερη εστία μόλυνσης εκτός Κίνας παραμένει το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, σε καραντίνα από τις αρχές Φεβρουαρίου στα νερά του Κόλπου της Γιοκοχάμας, κοντά στο Τόκιο, μετά τον εντοπισμό επιβάτη που είχε αποβιβαστεί στο Χονγκ Κονγκ πριν αποκαλυφθεί ότι είχε μολυνθεί.

Οι 3.700 και πλέον επιβαίνοντες στο πλοίο έλαβαν εντολή παραμείνουν πάνω στο πλοίο -οι επιβάτες μέσα στις καμπίνες τους- για δύο εβδομάδες. Όμως αυτό δεν εμπόδισε την εξάπλωση του ιού: τουλάχιστον 454 έχουν προσβληθεί πάνω στο σκάφος, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των Αρχών.

Πολλές χώρες έχουν αρχίσει να απομακρύνουν και να επαναπατρίζουν τους υπηκόους τους σε συντονισμό με τις ιαπωνικές Αρχές. Έτσι, πάνω από 300 Αμερικανοί επαναπατρίστηκαν αεροπορικώς, όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, την υποτιθέμενη μέγιστη διάρκεια επώασης του COVID-19. Ενώ αεροσκάφος που μίσθωσε η κυβέρνηση του Καναδά βρίσκεται εν πτήσει προς την Ιαπωνία.

Οι ανησυχίες για τις κρουαζιέρες και ο πιθανός αντίκτυπος

Ένα δεύτερο κρούσμα μεταξύ των τεσσάρων Γάλλων πάνω στο Diamond Princess εντοπίστηκε χθες, ανακοίνωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Υγείας, διευκρινίζοντας ότι τη φροντίδα των ασθενών αυτών ανέλαβαν οι ιαπωνικές υγειονομικές Αρχές.

Πάντως, ο διευθυντής του ΠΟΥ εκτίμησε ότι δεν είναι ανάγκη να ανασταλούν όλες οι κρουαζιέρες στον κόσμο, δηλώνοντας ότι εναντιώνεται στη λήψη κάθε «μέτρου καθολικής εφαρμογής» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά προς την κατάσταση, να λαμβάνονται με βάση τεκμήρια και στοιχεία για τη δημόσια υγεία», τόνισε στον Τύπο ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόσθεσε πως «μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει».

Η έκκληση αυτή έγινε την ώρα που η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο Westerdam επιδιώκει να βρει τα ίχνη των περίπου 1.200 επιβατών που έλαβαν άδεια να αποβιβαστούν την περασμένη εβδομάδα στην Καμπότζη παρά την ανησυχία για ενδεχόμενη μόλυνση.

Το Σάββατο (15/02) ο ιός διαγνώστηκε ότι μόλυνε μια πρώην επιβάτιδα, μια 83χρονη Αμερικανίδα που έφθασε στη Μαλαισία. Δεκάδες άλλοι ταξιδιώτες, όπως κι εκείνη, έχουν ήδη αναχωρήσει από την Καμπότζη για τα σπίτια τους, εγείροντας φόβους περί εξάπλωσης του COVID-19.

«Αν πρέπει να διακόψουμε όλες τις κρουαζιέρες στον κόσμο για την περίπτωση που υπήρξε δυνητική επαφή με πιθανό παθογόνο, πού θα σταματήσουμε;» διερωτήθηκε ο Μάικλ Ράιαν, διευθυντής του τμήματος του ΠΟΥ που είναι αρμόδιος για τις διεθνείς κρίσεις δημόσιας υγείας.

Άλλα 98 θύματα του ιού τις τελευταίες 24 ώρες

Μήπως κατόπιν θα «πρέπει να σταματήσουμε τα δρομολόγια των λεωφορείων σε όλο τον κόσμο;», διερωτήθηκε στη συνέχεια ο Ράιαν.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη ταχθεί εναντίον της πλήρους απαγόρευσης των ταξιδιών, ενώ οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ειδικά έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε ξένους που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα -προφανώς κατά συνέπεια στους περισσότερους Κινέζους.

Εμπορικές εκδηλώσεις, αθλητικές συναντήσεις, πολιτικές εκδηλώσεις ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν, ενώ πολλές αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς την ηπειρωτική Κίνα.

Νωρίτερα σήμερα ο απολογισμός έφθασε τους 1.868 νεκρούς. Ενώ ο διευθυντής του σημαντικότερου νοσοκομείου της πόλης Ουχάν, όπου ξέσπασε η επιδημία, πέθανε αφού μολύνθηκε από τον COVID-19, μετέδωσε η κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, 98 άνθρωποι υπέκυψαν στον ιό τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμός μειωμένος για τέταρτη συναπτή ημέρα.

Ενώ τα 1.886 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι ο χαμηλότερος αριθμός που καταγράφηκε από τις αρχές του μήνα.

Εκτός ηπειρωτικής Κίνας, στον υπόλοιπο κόσμο έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα μόλις πέντε θάνατοι (σε Φιλιππίνες, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Γαλλία και Ταϊβάν).

Εκτός της Χουμπέι, που τελεί υπό αποκλεισμό, μόλις 79 νέα κρούσματα καταγράφηκαν χθες στην ηπειρωτική Κίνα.

Αν και η προοπτική της κατασκευής εμβολίου φαντάζει ακόμη μακρινή, οι κινεζικές αρχές ζήτησαν χθες από τους αποθεραπευμένους να δώσουν αίμα, προκειμένου να γίνεται θεραπεία με πλάσμα αίματος στους ασθενείς.

Το πλάσμα περιέχει αντισώματα που ενδέχεται να μειώσουν το ιικό φορτίο στους ασθενείς που είναι πιο σοβαρά.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αντιμετωπίσει την επιδημία η κινεζική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι θα εξαιρέσει από τους τιμωρητικούς δασμούς που επιβάλλει σε αντίποινα για αυτούς των ΗΠΑ τα αμερικανικά είδη ιατρικού εξοπλισμού, όπως πιεσόμετρα, είδη που χρησιμοποιούνται σε μεταγγίσεις κ.ά. από την 2α Μαρτίου.


Πηγή