Καθώς ο φόβος για τον κορονοϊό παραμένει, ο κόσμος λαμβάνει ολοένα και περισσότερα μέτρα προστασίας. Όπως όμως προειδοποιεί ο καθηγητής Simon Clarke, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, η χρήση γαντιών λάτεξ δεν είναι καλή ιδέα και μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Όπως τονίζει στην εφημερίδα Sun, τα γάντια μιας χρήσης μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνα από το να μη φορά κανείς τίποτα και να πλένει τα χέρια του.
«Για να καταλάβουμε τη χρήση των γαντιών και τους περιορισμούς τους ας σκεφτούμε σε ποιο περιβάλλον χρησιμοποιούνται διαρκώς, που είναι τα νοσοκομεία. Τα γάντια που έρχονται σε μεγάλες συσκευασίες δεν είναι αποστειρωμένα και συνδέονται με το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού κι αυτό γιατί συχνά χρησιμοποιούνται όταν δεν είναι πραγματικά απαραίτητα, τοποθετούνται πολύ νωρίς και αφαιρούνται πολύ αργά ή δεν αλλάζονται τη σωστή στιγμή» εξηγεί.
Κατά τον ίδιο, τα γάντια θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται μόνο για την προστασία των εργαζομένων στον χώρο της υγείας.
«Το πλύσιμο των χεριών δεν θα είναι χρήσιμο αν ένας εργαζόμενος στην υγεία εκτεθεί σε κάποιο φάρμακο χημειοθεραπείας ή σε κάποιον ιό που μεταδίδεται με το αίμα. Όταν ο ασθενής χρειάζεται προστασία, όπως στη διάρκεια μιας επέμβασης, τότε χρησιμοποιούνται αποστειρωμένα γάντια. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αφαιρούνται μόλις μολυνθούν και το ίδιο ζευγάρι γάντια δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται σε πάνω από έναν ασθενή».
Έξω όμως από το ιατρικό περιβάλλον, ο καθηγητής Clarke προειδοποιεί πως οι άνθρωποι μπορεί να συνεχίσουν να φορούν τα γάντια τους για ώρες, πολύ μετά την έκθεσή τους στον ιό.
Η μη αφαίρεσή τους την κατάλληλη στιγμή είναι το ίδιο με το μη πλύσιμο των χεριών.
«Αν κάποιος αγγίξει μια μολυσμένη επιφάνεια με γάντια, αυτά μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση όπως κάποιος που δεν φοράει γάντια» εξηγεί.
Ταυτόχρονα, συμβαίνει κάποιος που φοράει γάντια να μην συνειδητοποιεί ότι μπορεί να έχουν αγγίξει τα χέρια του διάφορες επιφάνειες, κάτι που θα πρόσεχε εάν δεν φορούσε γάντια, και θα έσπευδε να πλύνει τα χέρια του.
«Αν ακουμπήσεις κάτι μολυσμένο με κορονοϊό και μετά ακουμπήσεις το πρόσωπό σου, τα γάντια δεν σε προστατεύουν από μόλυνση» τονίζει. «Η χρήση γαντιών είναι ένας βολικός τρόπος να ελαχιστοποιήσουμε τη μόλυνση και να κρατήσουμε τα χέρια μας καθαρά, αλλά είναι χρήσιμα στην πραγματικότητα όταν το πλύσιμο των χεριών είτε δεν είναι εφικτό είτε δεν είναι επαρκές για να αποτρέψει χημική ή βιολογική μόλυνση. Κι όταν τα φοράμε, θα πρέπει να αλλάζονται τόσο συχνά όσο συχνά θα πλέναμε τα χέρια μας. Κι αν το σαπούνι ή το αντισηπτικό μπορεί αν προκαλέσουν δυσάρεστη ξηρότητα στα χέρια, τα λάτεξ γάντια μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμό».
Αν ωστόσο κάποιος αποφασίσει να φοράει γάντια, θα πρέπει να διασφαλίσει πως ξέρει πώς να τα φορέσει και πώς να τα βγάλει ούτε ώστε να μην μολυνθεί ο ίδιος και να μην μολύνει άλλες επιφάνειες.
Κι αφού τα βγάλει σωστά, όπως δείχνει το σκίτσο του βρετανικού κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων, θα πρέπει να πλύνει αμέσως τα χέρια του μετά με σαπούνι, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Πηγή