Πέμπτη , 2 Ιανουάριος 2025

Κορονοϊός: Πώς επηρεάζει την πορεία της νόσου η έλλειψη ψευδαργύρου

Ο ψευδάργυρος είναι το δεύτερο μέταλλο, μετά τον σίδηρο, που πρέπει να υπάρχει σε αφθονία στον οργανισμό.

Βρίσκεται σε όλα τα φυτικά και ζωικά κύτταρα και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση του DNA και νέων ιστών, διαδικασία ζωτικής σημασίας κατά την παιδική ηλικία. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμά τις μολύνσεις και επουλώνει τα τραύματα.

Παρά την μεγάλη σημασία που έχει για τον οργανισμό, αρκετοί παρουσιάζουν έλλειψη ψευδαργύρου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, ο ψευδάργυρος μπορεί να παίζει ρόλο στην πορεία της νόσου COVID-19.

Ερευνητές από την Ισπανία διαπίστωσαν ότι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύτηκαν και είχαν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα, έτειναν να έχουν χειρότερη πορεία σε σχέση με όσους είχαν υγιή επίπεδα του εν λόγω στοιχείου.

Ο Δρ. Roberto Guerri-Fernandez δήλωσε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου κατά την εισαγωγή του ασθενούς, συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στη διάρκεια της νόσου και χειρότερη έκβαση της πορείας της υγείας του.

Οι ερευνητές εστίασαν στη σχέση της πορείας της νοσηλείας και των επιπέδων ψευδαργύρου στο αίμα 249 ασθενών που νοσηλεύτηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 63 χρόνια, ενώ 21 από αυτούς πέθαναν από τη νόσο. Κατά την εξέταση των επιπέδων ψευδαργύρου στο αίμα τους ο μέσος όρος ήταν τα 61 mcg/dL.

Σε όσους πέθαναν από COVID-19, τα επίπεδα ψευδαργύρου ήταν πολύ χαμηλά με μέσο όρο τα 43 mcg/dL.

Αντίθετα, ο μέσος όρος όσων επέζησαν ήταν 63 mcg/dL.

Τα υψηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα συνδέθηκαν επίσης με χαμηλότερα επίπεδα προφλεγμονωδών πρωτεϊνών όταν οι ασθενείς μολύνθηκαν.

Κάθε μονάδα αύξησης των επιπέδων ψευδαργύρου στο αίμα, συνδέθηκε με κατά 7% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.

Tα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό συνέδριο της ESCMID (European Society of Clinical Microbiology and Infectious Disease).

Διαβάστε επίσης:

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο για να προστατευτείς από γρίπη και κρυολόγημα

Έλλειψη ψευδαργύρου: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται (εικόνες)

Ψευδάργυρος: Το μέταλλο της γονιμότητας


Πηγή