Η υγιεινή των χεριών είναι καθοριστική στη μάχη κατά της πανδημίας. Οι απόψεις των δερματολόγων διίστανται ωστόσο για το ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού τους.
Βρέχουμε τα χέρια, τα σαπουνίζουμε για 20 με 30 δευτερόλεπτα, τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε. Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας σχεδόν όλοι γνωρίζουν πως πρέπει να πλένουν σωστά τα χέρια για να προστατευθούν από τον κορονοϊό. Δερματολόγοι όμως προειδοποιούν τώρα ότι το υπερβολικά συχνό πλύσιμο προκαλεί εκζέματα.
«Οι συστάσεις για την υγιεινή των χεριών εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, όπως είναι η δημιουργία εκζεμάτων στα χέρια», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Δερματολογικής Εταιρίας (DDG) Πέτερ Έλσνερ από την Πανεπιστημιακή Κλινική Ιένας και αντιπροτείνει τη χρήση αντισηπτικών. Σύμφωνα με τον γερμανό δερματολόγο σε κλινικές και δερματολογικά ιατρεία καταγράφεται εδώ και ένα χρόνο αύξηση εκζεμάτων στα χέρια. «Για ένα υγιές δέρμα είναι προτιμότερη η χρήση αντισηπτικού», δηλώνει ο Πέτερ Έλσνερ.
Εκζέματα, όπως ξηρότητα, κοκκινίλες και φαγούρα εμφανίζονται κατά κύριο λόγο σε υγειονομικούς, γιατρούς και νοσηλευτές. Σφυγμομέτρηση σε πάνω από 100 εργαζόμενους της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μονάχου δείχνει ότι το 90% των ερωτηθέντων δήλωσε πως εμφάνισε τέτοια συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με τη συνεχή χρήση σαπουνιού, αντισηπτικών και κρέμας χεριών από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα.
Κατά την εκτίμηση του Πέτερ Έλσνερ «πολιτικοί λόγοι» ώθησαν τις υγειονομικές αρχές, όταν ξέσπασε η πανδημία, να προτείνουν στον πληθυσμό να πλένει συχνότερα και σχολαστικότερα τα χέρια του. Όπως και στις μάσκες έτσι και στα αντισηπτικά υπήρχε έλλειψη, συνεχίζει. Προφανώς για αυτό το λόγο οι αρμόδιοι δεν μπορούσαν να συστήσουν μόνο τη χρήση αντισηπτικών.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ενημέρωσης για Ζητήματα Υγείας επιμένει όμως στη σημασία χρήσης σαπουνιού και γράφει στην ιστοσελίδα της: «Το σαπούνισμα των χεριών είναι πολύ πιο αποδοτικό από το σκέτο νερό, επειδή το σαπούνι απομακρύνει από το δέρμα ακαθαρσίες και μικρόβια». Η υπηρεσία δεν αρνείται ότι το σαπούνισμα ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στο δέρμα και σημειώνει: «Δεν αποκλείεται από το συχνό πλύσιμο το δέρμα να ξεραθεί ή να ερεθιστεί». Προφανώς γι αυτό το λόγο η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία συστήνει τη χρήση σαπουνιού ή κρεμοσάπουνου με ουδέτερο pH, αλλά και τη χρήση ενυδατικής κρέμας χεριών.
Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Υγιεινής του ομίλου Vivantes Κρίστιαν Μπραντ συμφωνεί ωστόσο με τους δερματολόγους, οι οποίοι επικρίνουν το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι: «Είναι λογικό και κατανοητό ότι αυξάνονται να εκζέματα. Από την άλλη, αν χρησιμοποιεί κάποιος μόνο νερό, δεν θα είναι σε θέση να καθαρίσει το δέρμα του από μικρόβια». Ο Κρίστιαν Μπραντ προτείνει λοιπόν να αποφεύγεται το «υπερβολικό» πλύσιμο των χεριών προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο πριν το φαγητό, μετά την τουαλέτα ή αν έχουν λερωθεί πολύ από διάφορες δουλειές».
Ιδιαίτερα αποτελεσματικά τα αντισηπτικά και εκτός σπιτιού
Ο Πέτερ Έλσνερ και ο Κρίστιαν Μπραντ συμφωνούν ότι τα αντισηπτικά είναι προτιμότερα από το σαπούνι. Οι δύο επιστήμονες λένε ότι τα αντισηπτικά είναι εν τέλει «αποτελεσματικότερα, ταχύτερα και πιο φιλικά προς το δέρμα». Τονίζουν μάλιστα ότι στη μάχη κατά του κορονοϊού, αλλά και άλλων ιών, το πλύσιμο με σαπούνι είναι πάντα υποδεέστερο του αντισηπτικού. Και προφανώς για αυτό, λένε, στα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται αντισηπτικά.
Για όσους βρίσκονται καθ’ οδόν τα αντισηπτικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, λένε ο Πέτερ Έλσνερ και ο Κρίστιαν Μπραντ. Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι για να προστατευθούμε από τον κορονοϊό δεν είναι απαραίτητο να πλένουμε ή να καθαρίζουμε συνεχώς τα χέρια μας είτε με σαπούνι είτε με αντισηπτικό. Σημαντικό είναι, δηλώνουν οι δύο επιστήμονες, όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού να πιάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα, να μην ακουμπάμε συνεχώς το πρόσωπο και να μην τρώμε με τα χέρια. Τονίζουν τέλος ότι το δέρμα δεν είναι πύλη εισόδου των ιών στο ανθρώπινο σώμα.
Πηγή: DW
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: 10 κοινά λάθη στο πλύσιμο των χεριών (εικόνες)
Οι κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών
Αντιβακτηριακά σαπούνια: Γιατί πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη
Πηγή