Η Ιταλία πληρώνει βαρύ τίμημα από τον κορονοϊό και οι εικόνες από τα νοσοκομεία θυμίζουν αυτές της πόλης Γουχάν στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, Ιταλίδες νοσοκόμες έχουν μώλωπες στο πρόσωπο επειδή φορούν διαρκώς τις χειρουργικές μάσκες και σε περιπτώσεις πέφτουν εξαντλημένες σε τραπέζια, μετά την αδιάκοπη προσπάθεια εναντίον του κορονοϊού.
Μία νοσοκόμα, ονόματι Αλέσια Μπονάρι, ανάρτησε μια φωτογραφία του σημαδεμένου προσώπου της που προκλήθηκε από τον ειδικό εξοπλισμό που φορούσε για ώρες, κατά τη διάρκεια της βάρδιας της στο Μιλάνο.
Εκατοντάδες άνθρωποι νοσηλεύονται στην Ιταλία και κυρίως στο βόρειο κομμάτι της χώρας, ενώ χθες μόλις σε 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους 168 ασθενείς.
Την οριακή κατάσταση περιγράφει η Μπονάρι, αναφερόμενη στην καθημερινότητα των νοσοκομείων, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να πιει ούτε νερό ή να πάει στην τουαλέτα αφού φόρεσε τον ειδικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια 6ωρης βάρδιας.
Μια άλλη νοσοκόμα, ονόματι Έλενα Παγιαρίνι, απεικονίζεται να έχει καταρρεύσει πάνω στο γραφείο της, ενώ ακόμα φορά τη μάσκα της σε ένα νοσοκομείο στην Κρεμόνα όπου εργάζεται σχεδόν ακατάπαυστα.
«Φοβάμαι, αλλά όχι να πάω για ψώνια. Φοβάμαι να πάω στη δουλειά», γράφει η Μπονάρι. «Φοβάμαι διότι η μάσκα μπορεί να μην έχει εφαρμόσει καλά στο πρόσωπό μου ή μπορεί να έχω αγγίξει τυχαία το πρόσωπό μου με βρώμικα γάντια. Ή ίσως οι φακοί δεν καλύπτουν πλήρως τα μάτια μου και κάτι μπορεί να έχει περάσει».
«Είμαι εξαντλημένη γιατί οι προστατευτικές συσκευές είναι κακές, το εργαστηριακό παλτό με κάνει να ιδρώνω και μόλις τα φορέσω δεν μπορώ πλέον να πάω στο μπάνιο ή να πιω νερό για έξι ώρες. Είμαι ψυχολογικά κουρασμένη, όπως όλοι οι συνάδελφοί μου που βρισκόταν στην ίδια κατάσταση για εβδομάδες».
Η νοσοκόμα ζήτησε επίσης από τους Ιταλούς να συμμορφωθούν με τους κανόνες καραντίνας που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα όταν όλη η χώρα τέθηκε σε απομόνωση.
«Θα συνεχίσω να φροντίζω τους ασθενείς μου, γιατί είμαι υπερήφανη και ερωτευμένη με τη δουλειά μου», είπε.
«Αυτό που ζητώ από όποιον διαβάζει αυτό το ποστ δεν είναι να απογοητευτεί με την προσπάθειά μας, αλλά να μείνει στο σπίτι και να προστατέψει έτσι εκείνους που είναι πιο εύθραυστοι. Εμείς οι νέοι δεν έχουμε ανοσία στον κορονοϊο, και εμείς μπορούμε επίσης να κολλήσουμε, ή χειρότερα, μπορούμε να αρρωστήσουμε. Δεν έχω την πολυτέλεια να κάτσω καραντίνα μου, πρέπει να πάω στη δουλειά και να κάνω αυτό που πρέπει. Κάντε και εσείς αυτό που πρέπει, σας παρακαλώ».
Η Έλενα Παγιαρίνι αποκοιμήθηκε φορώντας τη μάσκα της και μία χειρουργική ρόμπα.
«Όλοι δοκιμαζόμαστε σωματικά και πνευματικά, βλέποντας όλους αυτούς τους άρρωστους ανθρώπους που μας ζητάνε βοήθεια κοιτώντας μας στα μάτια» είπε ένας συνάδελφός της που τράβηξε τη φωτογραφία.
«Ξεκινήσαμε στις 8 το πρωί. Δουλεύουμε ασταμάτητα πάνω από 10 ώρες. Είδα την Έλενα να ξεκουράζεται για 5 λεπτά μετά από ώρες που έτρεχε από τον έναν ασθενή στον άλλον».
Οι γιατροί αναφέρουν ότι τα νοσοκομεία δουλεύουν στο «200% της ικανότητάς τους» και εκείνοι καλούνται να λαμβάνουν αποφάσεις ζωής ή θανάτου, με τις περιπτώσεις κορονοϊού να συσσωρεύονται.
Πηγή