Πέμπτη , 9 Ιανουάριος 2025
Κορονοϊός: Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις του ιού, πόσο πιο μεταδοτικός και επικίνδυνος γίνεται

Κορονοϊός: Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις του ιού, πόσο πιο μεταδοτικός και επικίνδυνος γίνεται

Οι μεταλλάξεις ενός ιού είναι μια κατάσταση κοινή σε μια πανδημία, μας λέει η επιστήμη, η οποία ψάχνει να βρει τι ακριβώς συμβαίνει με τον κορονοϊό που προκαλεί την Covid-19.

Ο νέος κορονοϊός που απειλεί την οικουμένη έχει μεταλλαχτεί λοιπόν από την έναρξη της πανδημίας. Έχει γίνει όμως και πιο επικίνδυνος;

Εργαστηριακά, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει χιλιάδες μεταλλάξεις του κορονοϊού Sars-Cov-2 και οι περισσότερες καταλήγουν σε μικρές αλλαγές.

Υπάρχει όμως και μία παραλλαγή, που ονομάζεται D614G, η οποία πιστεύεται ότι έχει διευκολύνει τον ιό να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Αυτή η μετάλλαξη θεωρείται ότι έλαβε χώρα μετά το αρχικό ξέσπασμα στην Κίνα και εξαπλώθηκε γρήγορα μετά την άφιξη της Covid-19 στην Ευρώπη.

Από τα τέλη Ιουνίου μάλιστα, η μετάλλαξη D614G εντοπίζεται σταθερά σε όλα σχεδόν τα δείγματα κορονοϊού του πλανήτη. Και ο τρόπος δράσης της D614G κρίνεται πως βελτιώνει την ικανότητα του ιού να προσβάλει ανθρώπινα κύτταρα.

Παρά το γεγονός ότι η πλήρης δράση της συγκεκριμένης και εξόχως ύποπτης μετάλλαξης δεν είναι ακριβώς σαφής για την ώρα, υπάρχουν μελέτες που τη θεωρούν πιο μεταδοτική από την αρχική μορφή του ιού.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι σήμερα κολλούν περισσότεροι άνθρωποι και με πιο γρήγορο ρυθμό. Δεν σημαίνει όμως πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η φύση της Covid-19 έχει γίνει πιο σοβαρή.

Για τις μεταλλάξεις του ιού ανησυχεί η επιστήμη, που αυξάνουν τον κίνδυνο της επαναμόλυνσης. Στο Χονγκ Κονγκ έχει εντοπιστεί από τις 24 Αυγούστου η πρώτη πιθανή επαναμόλυνση από τον κορονοϊό, 4,5 μήνες μετά την αρχική νόσο.

Στο διάστημα αυτό έχουν καταγραφεί αρκετές μεταλλάξεις του ιού και ίσως αυτό να ευθύνεται για το φαινόμενο της εκ νέου μόλυνσης.




Πηγή