Νέο σοκ με 2.646 κρούσματα σήμερα 4/11 και 18 νέους θανάτους, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι διασωληνωμένοι είναι 179 . Από τα νέα κρούσματα τα42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 46.892.
179 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 305 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 673 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για τον κορονοϊό αύριο 5/11 στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι πάμε για γενικό lockdown.
Κρούσματα σε γηροκομείο στα Γιάννενα: Πέθανε 92χρονος που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό
Δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή 92χρονος θετικός στην COVID-19, ο οποίος που φιλοξενούνταν στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Ιωάννινα.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα είχε μεταφερθεί μαζί με άλλους ασθενείς από το γηροκομείο, επίσης θετικούς στον κορονοϊό, στο νοσοκομείο Φιλιατών, με τη μεταφορά και των υπολοίπων πέντε περιστατικών σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων να κρίνεται απαραίτητη λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν .
Είκοσι τέσσερις ηλικιωμένοι εξακολουθούν να παραμένουν στον οίκο ευγηρίας, με την ανάγκη μεταφοράς τους σε νοσοκομείο να είναι επιβεβλημένη λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Οι περισσότεροι είναι κατάκοιτοι και ο κορονοϊός έχει επιβαρύνει την κατάστασή τους .
Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα και το νοσοκομείο Χατζηκώστα συνδράμει στη νοσηλεία περιστατικών COVID με 11 κλίνες στο Πολυδύναμο Κέντρο και δίνεται μάχη προκειμένου εντός της εβδομάδας να λειτουργήσουν συνολικά 24 κλίνες ενώ στο ΠΓΝΙ είναι έτοιμη και η 4η Μονάδα Eιδικών Λοιμώξεων.
Διαψεύδει ο Στέλιος Πέτσας τα σενάρια για άμεσο lockdown στην Αττική
Στην Αττική βλέπουμε επίσης μια αύξηση κρουσμάτων η οποία δεν είναι εκθετική όπως ήταν στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, είπε ο κ. Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του Open.
Όσο για το αν είμαστε κοντά σε lockdown στην Αττική η απάντησή του ήταν «Όχι».
«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Εάν χρειαστεί ένα από τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε, αν οι ειδικοί μας το εισηγηθούν» είπε χαρακτηριστικά.
«Τα μέτρα που έχουμε πάρει και από την προηγούμενη βδομάδα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και τα μέτρα του τοπικού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες παίρνονται ακριβώς για να μπορέσουμε τον Νοέμβριο να τιθασεύουμε το δεύτερο μεγάλο κύμα του κορονοϊού ώστε να είναι πιο αισιόδοξος ο Δεκέμβριος δεδομένου ότι θέλουμε να κινηθεί και η αγορά προκειμένου να μην έχουμε μία καθίζηση οικονομική» είπε μεταξύ άλλων για να καταλήξει:
«Αυτή είναι η μάχη που θα δώσουμε την επόμενη εβδομάδα»
Καθηγητής Χημείας: Τα λύματα δείχνουν 40.000 φορείς του κορονοϊού στην Αττική
«Από τον Μάρτιο αναλύουμε τα λύματα της Ψυττάλειας, δηλαδή του λεκανοπεδίου Αττικής, και μέσα από τη μεταβολή του ιικού φορτίου από μέρα σε μέρα μπορούμε να δούμε τη διασπορά στην κοινότητα. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία τάξη των 40.000 φορέων -ασυμπτωματικών και μη- στην Αττική περίπου, έναν επιπολασμό περίπου 1%».
Η ανάλυση της λυμάτων της Ψυττάλειας υποδεικνύει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 40.000 φορείς κορονοϊού -ασυμπτωματικοί και μη – στην Αττική, δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ Νικόλας Θωμαΐδης.
«Τον Μάρτιο είχαμε δει ότι η κορύφωση της πανδημίας στα λύματα φάνηκε 28 με 29 Μαρτίου, και αυτό αποτυπώθηκε στις 2 Απριλίου σε ένα peak των κρουσμάτων του ΕΟΔΥ. Αντίστοιχα έγινε και τον Σεπτέμβριο: Είδαμε μία κορύφωση της πανδημίας 16 με 20 του μήνα, μετά από λίγες μέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα» είπε ο κ. Θωμαΐδης.
Και πρόσθεσε: «Έτσι, το τελευταίο δεκαήμερο, είδαμε στις 20 Οκτώβρη μία αρκετά μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής και μετά από μερικές μέρες άρχισε η αύξηση των κρουσμάτων στα τεστ του ΕΟΔΥ στην Αττική. Αυτήν την εποχή παρατηρούμε μία σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Ψυττάλειας».
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαίδη «όλη η προσπάθεια γίνεται σε εθελοντική βάση αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στο έργο της Επιτροπής. Είμαστε όμως στην κατεύθυνση να εμπλακούν όλα τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ και περιφερειακά για να μπορέσουμε γρήγορα να κάνουμε και ελέγχους σε κλειστές δομές, ειδικά στα γηροκομεία».
Λαζανάς: Να αυστηροποιηθούν τα μέτρα
Σε ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των μέτρων καλεί από την πλευρά του ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος, λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS.
«Τα μέτρα που έχουμε πάρει θα αποδώσουν σε δέκα με δεκαπέντε μέρες. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ό,τι είχε προηγηθεί πριν από δεκαπέντε μέρες. Και βέβαια υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία, γιατί μέχρι τώρα τα μέτρα δεν τα έχουμε τηρήσει», τόνισε ο κ.Λαζανάς.
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα μέτρα θα πρέπει να αυστηροποιηθούν και τώρα. Να περιοριστεί το ωράριο, να ξεκινάει νωρίτερα την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Να πήγαινε ας πούμε 10.00-10.30. Ακόμα και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ίσως θα μπορούσαν να ληφθούν κάποια μέτρα, να συμπληρώνεται το ειδικό έντυπο, όπως γινόταν με τους τουρίστες το καλοκαίρι, για να μπορεί να γίνεται και ιχνηλάτηση» είπε.
«Πρέπει να ληφθούν μέτρα στα ΜΜΜ»
Ο λοιμωξιολόγος τόνισε την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα στα Μέσα Μεταφοράς.
«Αν περπατήσετε λίγο στον δρόμο στην Αττική, θα δείτε ότι ακόμα και το τόσο πολυσυζητημένο μέτρο της μάσκας, δεν τηρείται. Συνεχίζει να είναι στο πηγούνι, ή στο λαιμό, ή περασμένη στο χέρι, για να χρησιμοποιηθεί “όταν θα χρειαστεί”. Εγώ δεν είμαι υπέρ των αστυνομικών μέτρων.
Πρέπει από μόνοι μας να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο και να λάβουμε τα μέτρα μας. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Και να ληφθούν και ανακουφιστικά μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», σχολίασε.
Στα σχολεία το μικρότερο ποσοστό μετάδοσης
«Στα σχολεία φαίνεται προς το παρόν ότι έχουν το μικρότερο ποσοστό μετάδοσης. Βέβαια, σε κάποιες χώρες ευρωπαϊκές και στο Ισραήλ, υπήρξε πολύ μεγάλη μετάδοση από τα σχολεία. Πάντως αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο που θα πρέπει να κοιτάξουμε.
Νομίζω μεγάλη μετάδοση ήταν ο συνωστισμός στις πλατείες, στα μπαρ, στις καφετέριες, εκεί που ήμασταν χωρίς να υπάρχει απόλυτα λόγος, και χωρίς να λαμβάνουμε τα μέτρα πρόληψης. Και βέβαια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» δήλωσε.
Ωστόσο υπήρξε πρόταση για κλείσιμο των Λυκείων και λειτουργία εξ αποστάσεως.
«Η επιτροπή πρότεινε τη λειτουργία των Λυκείων με τηλεκπαίδευση, γιατί τα παιδιά αυτής της ηλικίας πλησιάζουν περισσότερο επιδημιολογικά προς τον ενήλικο πληθυσμό, πηγαίνουν και σε καφετέριες και σε μπαρ, έχουν πιο πολλές εξόδους», εξήγησε ο κ. Λαζανάς.
Ειδήσεις σήμερα
Συνεχίζεται η εκλογική μάχη στις ΗΠΑ – Οι επτά πολιτείες που θα βγάλουν τον νέο πρόεδρο και ποιες έχουν ήδη κριθεί
Θεσσαλονίκη: Η συγκινητική στιγμή που ασθενής με κορονοϊό στέλνει το δικό του μήνυμα μέσα από το νοσοκομείο
«Αν κερδίσει ο Τραμπ, η Αμερική θα μοιάζει πολύ με τη Βουλγαρία»
Άγριες Μέλισσες: Η Δρόσω ανακαλύπτει τη σκληρή αλήθεια και αφήνεται σε λάθος αποφάσεις
Αμερικάνικες εκλογές 2020: Ακόμα και για «πραξικόπημα Τραμπ» ετοιμάζεται ο Μπάιντεν – Τα τρία σενάρια
Συναγερμός στις ΗΠΑ: Μαχαιρώθηκαν τρεις άνδρες και μία γυναίκα κοντά στον Λευκό Οίκο
Τελικά δεν απαγορεύεται το take away σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες – Διευκρινίσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης
Τι θα συμβεί αν ούτε ο Τραμπ ούτε ο Μπάιντεν αποδεχθούν την ήττα – Το εφιαλτικό σενάριο
Πηγή