Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Κορωνοϊός: Ο εμβολιασμός μειώνει στο μισό τον κίνδυνο για long Covid

Ο εμβολιασμός μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο για μακροχρόνιες επιπτώσεις που προκαλεί ο κορωνοϊός (long Covid).

Τα ευεργετικά αποτελέσματα του εμβολιασμού για τη long Covid έδειξε η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα, την οποία πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (East Anglia) που δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Το σύνδρομο long Covid εξακολουθεί να επηρεάζει περίπου 2.000.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και η έρευνα αποκαλύπτει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση της πάθησης. Τα υπέρβαρα άτομα, οι γυναίκες, οι καπνιστές και όσοι είναι άνω των 40 ετών, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορωνοϊού, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 860.000 ασθενείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι συννοσηρότητες, όπως το άσθμα, η ΧΑΠ, ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος, η ανοσοκαταστολή, το άγχος και η κατάθλιψη, σχετίζονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για long Covid. Επιπλέον, οι ασθενείς που νοσηλεύονται κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης Covid είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μακροχρόνια συμπτώματα.

Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα που προκαλεί η long Covid

Αντίθετα, «ήταν καθησυχαστικό να βλέπουμε ότι οι άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί διέτρεχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο, σχεδόν τον μισό, να εμφανίσουν long Covid σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες», δηλώνει ο καθηγητής Βασίλειος Βασιλείου, από την Ιατρική Σχολή Νόργουιτς του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και επίτιμος σύμβουλος καρδιολόγος στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Νόρφολκ και Νόργουιτς.

Ο κ. Βασιλείου εξηγεί ότι «ο long Covid είναι μια περίπλοκη κατάσταση που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια ή μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού και ταξινομείται ως τέτοιος όταν τα συμπτώματα συνεχίζουν για περισσότερες από 12 εβδομάδες».

Τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα long Covid είναι -σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου- η δύσπνοια, ο βήχας, οι ταχυπαλμίες, οι πονοκέφαλοι και η έντονη κόπωση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή σφίξιμο στο στήθος, «ομίχλη» του εγκεφάλου (brain fog), αϋπνία, ζάλη, πόνο στις αρθρώσεις, κατάθλιψη και άγχος, εμβοές, απώλεια όρεξης, πονοκεφάλους και αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Ελεάνα Ντατσάκη, από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL) και το νοσοκομείο Ίπσουιτς, επισημαίνει ότι «τα ευρήματα βοηθούν στον καθορισμό των συνολικών δημογραφικών χαρακτηριστικών και των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη long Covid. Μπορούμε τώρα να κατανοήσουμε καλύτερα και να εξυπηρετήσουμε αυτό τον πληθυσμό με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό φροντίδας, υποστήριξη για τις κλινικές long Covid και αύξηση της ευαισθητοποίησης για τον επιπολασμό και τον αντίκτυπο της πάθησης».

Η ίδια προσθέτει ότι «επιπλέον, μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη στρατηγική για τη βελτιστοποίηση τυχόν τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, με εκστρατείες προώθησης της δημόσιας υγείας, ενθάρρυνσης της διακοπής του καπνίσματος, εμβολιασμού και διαχείρισης υγιούς βάρους στον πληθυσμό-στόχο».

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αγγλίας σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Νόρφολκ και Νόργουιτς, το Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου, το UCL, το υγειονομικό ίδρυμα Imperial College Healthcare NHS Trust και τα νοσοκομεία του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και του Ίπσουιτς.


Πηγή