Η υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάσταση γνωστή ως υπέρταση, αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανθρώπων με υπέρταση θα φτάσει τα 1,56 δισεκατομμύρια σε παγκόσμια κλίμακα μέχρι το 2025.
Η υπέρταση οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τη διατροφή, τα επίπεδα σωματικής άσκησης, την κατανάλωση αλκοόλ και άλλες καθημερινές συνήθειες. Για να την αποφύγετε ή να την αντιμετωπίσετε, πρέπει αρχικά να γνωρίζετε μερικές βασικές πληροφορίες σχετικά με τα αίτια και τον τρόπο εκδήλωσής της.
Με το παρακάτω κουίζ θα δοκιμάσετε τις γνώσεις σας σχετικά με την κοινή πάθηση που απειλεί την καρδιά.
Απαντήσεις
1. Η υπέρταση είναι μια εξαιρετικά συχνή πάθηση και αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για πολλά επεισόδια εμφράγματος και εγκεφαλικού, ωστόσο δεν προκαλεί στον πάσχοντα σοβαρές ενοχλήσεις και εμφανή συμπτώματα έως ότου έχουν πια προκληθεί σημαντικές βλάβες σε όργανα του σώματος, κυρίως στην καρδιά. Αυτός είναι ο λόγος που η αρτηριακή πίεση πρέπει να παρακολουθείται συστηματικά και, σε περίπτωση που παραμένει πάνω από τα φυσιολογικά όρια για μεγάλο χρονικό διάστημα, να λαμβάνεται η συνιστώμενη από τον γιατρό αγωγή.
2. Οι αντζούγιες, οι ελιές και οι έτοιμες σάλτσες είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που διαπιστωμένα περιέχουν σημαντική ποσότητα αλατιού, ωστόσο δεν αποτελούν τη βασικότερη πηγή πρόσληψης αλατιού για τον μέσο άνθρωπο, καθώς δεν συνηθίζουμε να τα καταναλώνουμε καθημερινά και κυρίως σε μεγάλες ποσότητες. Αντίθετα, τα λευκά επεξεργασμένα προϊόντα, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά πρωινού, καθώς και τα επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά) και τα γαλακτοκομικά, αποτελούν βασική πηγή πρόσληψης αλατιού, αφού καταναλώνονται συστηματικά και σε σημαντικές ποσότητες στο πλαίσιο μιας δυτικού τύπου διατροφής.
3. Το στρες αυξάνει προσωρινά μόνο τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Σαφώς και συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην άνοδο της αρτηριακής πίεσης όταν είναι μόνιμο και συνδυάζεται με συνήθειες όπως η αποχή από τη σωματική άσκηση και η κακή διατροφή, ωστόσο μεμονωμένα δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για την υπέρταση.
4. Το νάτριο του αλατιού είναι το συστατικό που πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με υπέρταση. Το θαλασσινό αλάτι περιέχει σε γενικές γραμμές τις ίδιες ποσότητες νατρίου με το επιτραπέζιο αλάτι, οπότε σημασία έχει η ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιεί κανείς και όχι το είδος του. Βέβαια, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο πόσο αλάτι χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα αλλά και πόσο λαμβάνεται συνολικά από τη διατροφή, δηλαδή από έτοιμα γεύματα και σνακ. Τα οφέλη του θαλασσινού αλατιού προκύπτουν από τα επιπλέον μέταλλα που περιέχει, όπως το μαγνήσιο και το βόριο, τα οποία είναι χρήσιμα κυρίως σε άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη.
5. Αν και η υπέρταση είναι σπάνια στους νέους, όταν διαπιστώνεται από τον γιατρό συνήθως αναγνωρίζεται ως δευτεροπαθής, κάτι που σημαίνει έχει προκληθεί από κάποια άλλη πάθηση ή επιπλοκή, όπως μια ορμονική διαταραχή ή απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων των νεφρών.
6. Η τακτική σωματική άσκηση όχι μόνο βοηθά να αντιμετωπιστεί η υπέρταση αλλά επίσης δυναμώνει την καρδιά, συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες και διευκολύνει τη διαχείριση του σωματικού βάρους. Τα άτομα με υπέρταση θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους ώστε να τους προτείνει το είδος γυμναστικής που ταιριάζει καλύτερα στις δικές τους ανάγκες.
Δείτε κι αυτό:
Κουίζ: Μύθοι & αλήθειες για τον βήχα και το κρυολόγημα
Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για τη φροντίδα των δοντιών σας;
Κουίζ: Πέντε ερωτήσεις-κλειδιά για το διαβήτη
Πηγή