Δευτέρα , 30 Δεκέμβριος 2024

Κουρκουμάς: Ποιοι πρέπει να τον αποφεύγουν και γιατί

Ο κουρκουμάς έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια χάρη στα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία, που οφείλονται στο συστατικό κουρκουμίνη.

Έχει βρεθεί ότι μειώνει τους πόνους της αρθρίτιδας, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και των προβλημάτων του ήπατος, αλλά και στην κατάθλιψη και τους πονοκεφάλους.

Ωστόσο, τα άτομα που κινδυνεύουν από δημιουργία χολόλιθων πρέπει να καταναλώνουν τον κουρκουμά με προσοχή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μπαχαρικό αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στη χολή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς πόνους στην περιοχή της κοιλιάς.

Οι χολόλιθοι είναι μικρές πέτρες, οι οποίοι σχηματίζονται συνήθως από χοληστερόλη, στη χοληδόχο κύστη, η οποία βρίσκεται κάτω από το ήπαρ.

Όταν ένα χολόλιθος παγιδευτεί μέσα στη χοληδόχο κύστη, μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό και έντονο πόνο που μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ώρες.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από χολόλιθους είναι οι γυναίκες, οι υπέρβαροι, όσοι είναι άνω των 40 ετών και οι πάσχοντες από νόσο του Crohn ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Εκτός από τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, προειδοποιούν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κουρκουμά μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ναυτία, διάρροιες και έλκος στομάχου.

Ο κουρκουμάς πρέπει επίσης να αποφεύγεται μετά από χειρουργική επέμβαση, επειδή μπορεί να προκαλέσει επιπλέον αιμορραγία, καθώς συμβάλλει στην αραίωση του αίματος. Πρέπει επίσης να τον αποφεύγουν οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν.

Έρευνες έχουν δείξει τέλος, ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας λίθων στα νεφρά. Μελέτη του 2008 αποκάλυψε ότι αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα οξαλικών στα ούρα, που με τη σειρά τους οδηγούν στη δημιουργία λίθων στα νεφρά, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι αδρανείς, όσοι παίρνουν φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, καθώς και οι πάσχοντες από νόσο του Crohn.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα: Ποια είναι τα οφέλη του μπαχαρικού για την υγεία

Ποιο είναι το μπαχαρικό που «επισκευάζει» τον εγκέφαλο


Πηγή