Καθώς μπαίνουμε στη μέση ηλικία, μεγαλώνει ο κίνδυνος ανάπτυξης πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Παράλληλα όμως ξεκινά και η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ήπια άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε γερό το μυαλό μας καθώς μεγαλώνουμε.
Όπως προέκυψε από επισκόπηση 39 σχετικών μελετών, η σκέψη, η αντίληψη και η μνήμη των ανθρώπων βελτιώνονται όταν ασκούν την καρδιά και τους μύες σε συστηματική βάση.
Η έναρξη έστω και ήπιας φυσικής δραστηριότητας σε οποιαδήποτε ηλικία, έχει αξιόλογη επίδραση στο σώμα και το μυαλό υποστηρίζουν οι αυστραλιανοί ερευνητές στην επισκόπησή τους που δημοσιεύθηκε στην British Journal of Sports Medicine.
Στην ανάλυσή τους οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Canberra εξέτασαν την επίδραση τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων δομημένης φυσικής δραστηριότητας στις νοητικές λειτουργίες των ενηλίκων.
Σε μια σειρά εγκεφαλικών τεστ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αεροβική δραστηριότητα βελτιώνει τις νοητικές δραστηριότητες όπως την σκέψη, το διάβασμα, τη μάθηση και τη λογική, ενώ η μυϊκή ενδυνάμωση π.χ. με αντιστάσεις έχει σημαντική επίδραση στη μνήμη και την ικανότητα του εγκεφάλου να σχεδιάζει και να οργανώνει τις πληροφορίες (εκτελεστικές ικανότητες).
Οι ερευνητές εξηγούν ότι για τους άνω των 50 που δεν μπορούν να κάνουν πιο απαιτητικές μορφές άσκησης, συνιστώνται ασκήσεις όπως το Τάι Τσι.
Διαβάστε επίσης:
Αλτσχάιμερ: Πόσο κινδυνεύετε αν είστε σωματικά αδρανείς
Άσκηση το σαββατοκύριακο: Πόσο μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια & καρκίνο
Πηγή