Το κύπελλο περιόδου είναι μία συσκευή που εισάγεται στον κόλπο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως για τη συλλογή του αίματος.
Νέα έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που δεν τοποθετούν σωστά στον κόλπο το κύπελλο περιόδου, κινδυνεύουν από επιπλοκές.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση νεαρής γυναίκας, η οποία διαγνώστηκε με μητροϋδρονέφρωση, δηλαδή διόγκωση του νεφρού λόγω συσσώρευσης ούρων, που προκαλείται από απόφραξη στη ροή τους μέσα στο ουροποιητικό σύστημα.
Η απόφραξη αυτή μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού σωλήνα, όπως στους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα.
Η υδρονέφρωση μπορεί να εμφανιστεί είτε στο ένα είτε και στα δύο νεφρά και μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των νεφρών.
Η χρήση των κυπέλλων περιόδου ως βιώσιμη εναλλακτική λύση σε άλλες μεθόδους ελέγχου της ροής του αίματος της περιόδου, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Αν και οι αναφερόμενες επιπλοκές είναι σπάνιες, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες πόνου, δημιουργίας πληγών στον κόλπο, αλλεργικών αντιδράσεων, διαρροής, ακράτειας ούρων, μετατόπισης των ενδομήτριων συσκευών (σπιράλ) και λοιμώξεων του ουροποιητικού.
Οι γιατροί αντιμετώπισαν την περίπτωση νεαρής γυναίκας κοντά στα 30, η οποία είχε αίμα στα ούρα και πόνο στη δεξιά πλευρά και την πύελο για περίπου έξι μήνες.
Τρία χρόνια νωρίτερα είχε αφαιρέσει από τα νεφρά της πέτρα περίπου 9 χιλιοστών.
Χρησιμοποιούσε σπιράλ για αντισύλληψη, ενώ για μία ή δύο ημέρες το μήνα, κατά τη διάρκεια της πιο έντονης ροής αίματος, χρησιμοποιούσε κύπελλο εμμήνου ρύσεως το οποίο άδειαζε κάθε δύο με τρεις ώρες.
Η τομογραφία δεν έδειξε σημάδια πέτρας στα νεφρά, έδειξε όμως πρήξιμο του δεξιού νεφρού και του ουρητήρα – του σωλήνα μέσω του οποίου απομακρύνονται τα ούρα από τα νεφρά.
Οι γιατροί ζήτησαν από τη γυναίκα να μην χρησιμοποιήσει το κύπελλο εμμήνου ρύσεως κατά την επόμενη περίοδό της και να επανέλθει για τομογραφία παρακολούθησης ένα μήνα αργότερα. Η δεύτερη τομογραφία έδειξε ότι το οίδημα είχε υποχωρήσει και ότι τα ούρα απομακρύνονταν κανονικά και από τους δύο νεφρούς.
Τα συμπτώματα της γυναίκας είχαν υποχωρήσει εντελώς, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το κύπελλο εμπόδιζε τη ροή των ούρων από τον δεξιό ουρητήρα.
Όταν η γυναίκα επανεξετάστηκε έξι μήνες αργότερα, δήλωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει το κύπελλο περιόδου μόνο περιστασιακά για 3-4 ώρες κάθε φορά κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε πισίνα. Δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει ξανά τακτικά το κύπελλο, από φόβο για πιθανές επιπλοκές.
«Εξ όσων γνωρίζουμε, λίγες παρόμοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στο παρελθόν. Σε όλες, εκτός από μία, διενεργήθηκε αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα που έδειξε υποχώρηση της ουρητηροϋδρονέφρωσης. Σε τρεις περιπτώσεις, οι γυναίκες συνέχισαν τη χρήση του κυπέλλου εμμήνου ρύσεως και καμία από αυτές δεν παρουσίασε επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. Μία από αυτές επέλεξε ένα μικρότερου μεγέθους κύπελλο», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Οι γυναίκες και οι γιατροί πρέπει να ενημερώνονται καλύτερα για τη σωστή χρήση και τις πιθανές επιπλοκές των κυπέλλων εμμήνου ρύσεως, σημειώνουν οι συντάκτες.
«Το σημείο που το τελικό τμήμα των ουρητήρων συναντά την ουροδόχο κύστη, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον κόλπο, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αποχέτευση των ούρων από τον ουρητήρα. Η σωστή τοποθέτηση σε συνδυασμό με την επιλογή του σωστού σχήματος και μεγέθους του κυπέλλου, είναι σημαντική για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα», εξηγούν.
«Επί του παρόντος, τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως μπορούν να αγοραστούν και να χρησιμοποιηθούν χωρίς συμβουλή από επαγγελματία υγείας, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία του λεπτομερούς και σαφούς ενημερωτικού υλικού για τους ασθενείς», προσθέτουν.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Case Reports.
Πηγή