Πέμπτη , 28 Νοέμβριος 2024

Κύστη κόκκυγος: Η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία και η εύκολη μετεγχειρητική πορεία

Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση, η οποία εκδηλώνεται κοντά στην περιοχή του κόκκυγα (ουρά).

Πώς και γιατί προκαλείται όμως; Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τα αίτια που οδηγούν στην ανάπτυξη της κύστης στη συγκεκριμένη περιοχή και η επικρατέστερη περιγράφει ότι η κύστη δημιουργείται μέσω της πίεσης και της τριβής του κόκκυγα, μια κατάσταση η οποία προκαλεί τη διείσδυση των τριχών μέσα στο δέρμα. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό πως κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οδηγοί και οι στρατιώτες που παρέμεναν για πολλές ώρες καθισμένοι στα Jeep οχήματα, είχαν αυξημένα ποσοστά ανάπτυξης κύστης κόκκυγος. Για αυτόν τον λόγο, το φαινόμενο είχε ονομασθεί «Jeep Disease» («νόσος του Jeep»).

Έτσι, λοιπόν, εκτιμάται πως ο μηχανισμός ανάπτυξης της κύστης αφορά σε συστροφή των τριχών με κατεύθυνση προς το δέρμα, κάτι που οδηγεί στον εγκλωβισμό των τριχοθυλακίων. Ο οργανισμός στη συνέχεια αντιλαμβάνεται τις τρίχες ως ξένο σώμα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα κυστικό περίβλημα, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στoν σχηματισμό της κύστης. Τέλος, η κύστη κάποιες φορές επιμολύνεται με μικρόβια, οπότε γεμίζει με πυώδες υλικό, το οποίο συχνά εξέρχεται μέσω των συριγγίων που ενώνουν την κύστη με το δέρμα.

Ποια άτομα είναι πιθανότερο να αναπτύξουν κύστη κόκκυγος;

Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που εκδηλώνουν κύστη κόκκυγος, έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως τα παρακάτω:

Τριχοφυΐα: Η έντονη τριχοφυΐα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία της κύστης. Άτομα με έντονη τριχοφυΐα περιφερειακά στην περιοχή του κόκκυγα, είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν την κύστη. Γι’ αυτό και ο ανδρικός πληθυσμός πλήττεται συχνότερα από τη συγκεκριμένη πάθηση, σε μια αναλογία τρία προς ένα, συγκριτικά με τον γυναικείο πληθυσμό.

Ηλικία 15 έως 30 ετών: Τα αποτελέσματα των στατιστικών ερευνών δείχνουν ότι ο μέσος όρος των ασθενών με κύστη κόκκυγος βρίσκονται σε νεαρή ηλικία, από 15 έως 30 ετών.

Αυξημένο σωματικό βάρος: Το βάρος προσμετράται ως παράγοντας στη δημιουργία της κύστης, καθώς ασκείται μεγαλύτερη πίεση στην περιοχή. Τα υπέρβαρα άτομα εμφανίζουν μεγαλύτερα επίπεδα εφίδρωσης, κάτι που λειτουργεί επιδεινωτικά για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Καθιστική ζωή και εργασία και κακή στάση σώματος: Όσοι αφιερώνουν μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς τους καθήμενοι, είτε λόγω εργασίας, είτε λόγω αεργίας, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κύστη κόκκυγος. Η στάση σώματος κατά τις ώρες αυτές συχνά είναι κακή -καμπούριασμα, στραβό κάθισμα, κλπ. Αυτό, δημιουργεί συνεχή πίεση και τριβή στην περιοχή του κόκκυγα. Ειδικά στις μέρες μας, τα νεαρά άτομα που περνούν πολλές ώρες καθισμένα, λόγω ενασχόλησης με το gaming, παρουσιάζουν ιδιαίτερη επιρρέπεια στη δημιουργία της κύστης κόκκυγος.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

Όταν η κύστη δημιουργηθεί στον κόκκυγα, είναι πιθανό να μην εκδηλώσει συμπτώματα άμεσα ή να προκαλέσει ανεπαίσθητη ενόχληση ή ήπιο πόνο. Τα συμπτώματα, επίσης, μπορεί να εκδηλωθούν έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και μετά από αρκετά έτη. Στο μετέπειτα στάδιο, δηλαδή τη χρόνια φάση, τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο ή ενόχληση κατά την καθιστική θέση και εκροή υγρών, αίματος ή πύου.

Όταν η κύστη βρίσκεται σε οξεία φάση, τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα. Συγκεκριμένα, παρατηρείται πόνος, τόσο κατά την καθιστική θέση, όσο και κατά τη βάδιση, δημιουργία αποστήματος το οποίο αποτελεί μια βαθιά και επώδυνη κύστη, που βρίσκεται σε φλεγμονώδη κατάσταση και περιέχει πύον, ερύθημα (ερυθρότητα), οίδημα (πρήξιμο), αίσθημα καύσου τοπικά, εκροή δύσοσμου πύου, αίσθημα δυσφορίας και πιθανότητα εκδήλωσης δεκατικής πυρετικής κίνησης ή πυρετού.

Η σύγχρονη θεραπεία κύστης κόκκυγος, Laser FiLaC

Η σύγχρονη εποχή έχει οδηγήσει σε νέες, προηγμένες και πιο αποτελεσματικές τεχνικές για την οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγος, οι οποίες τείνουν να αντικαταστήσουν την κλασική χειρουργική μέθοδο.

Η θεραπεία με την τεχνική laser FiLaC αποτελεί μια σύγχρονη και πρωτοποριακή προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος. Σύμφωνα με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά, μερικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, σε σχέση με τις κλασσικές χειρουργικές μεθόδους, είναι:

• Σύντομη και ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, αφού ο συνολικός χρόνος της επέμβασης της κύστης διαρκεί κατά μέσο όρο δέκα με δεκαπέντε λεπτά.

• Χρήση τοπικής αναισθησίας.

• Ταχεία ανάρρωση και άμεση αποχώρηση από το ιατρείο ή την κλινική (ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα με την επέμβαση).

• Αναίμακτη και ανώδυνη διαδικασία.

• Σημαντική ελάττωση επιπλοκών και πιθανοτήτων υποτροπής της κύστης.

• Είναι ατραυματική, αφού δεν αφήνει χειρουργικές ουλές, ενώ καταστρέφει την κύστη εκ των έσω.

Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς


Πηγή