Οι διατροφικές συστάσεις για την υγεία της καρδιάς είναι συχνά αντικρουόμενες, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να αμφιβάλλουν για το αν πρέπει να τρώνε καλά λίπη (πολυακόρεστα / μονοακόρεστα) ή ανθυγιεινά (κορεσμένα).
Μετανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard ανέδειξε τη σημασία των πολυακόρεστων λιπαρών (ω-3 & ω-6) και τον περιορισμό των κορεσμένων για την υγεία της καρδιάς.
Η ανασκόπηση διερεύνησε τη συσχέτιση της διαιτητικής πρόσληψης ω-6 λιπαρών (λινολεϊκό οξύ) και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 310.602 άτομα, εκ των οποίων τα 12.479 εκδήλωσαν στεφανιαία νόσο και 5.882 πέθαναν από στεφανιαία νόσο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διαιτητική πρόσληψη λινολεϊκού οξέος είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, που σημαίνει ότι υψηλότερη πρόσληψη οδήγησε σε χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μια αύξηση 5% των θερμίδων που προέρχονται από λινολεϊκό οξύ αντικαθιστώντας ισόποση ενέργεια από την πρόσληψη κορεσμένου λίπους, συσχετίστηκε με 9% χαμηλότερο κίνδυνο επεισοδίων στεφανιαίας νόσου και 13% λιγότερους θανάτους από στεφανιαία νόσο. Επιπλέον, η σύγκριση της υψηλότερης με τη χαμηλότερη ποσότητα κατανάλωσης λινολεϊκού οξέος έδειξε 15 % χαμηλότερο κίνδυνο επεισοδίων στεφανιαίας νόσου και 21 % χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.
Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ω-6 μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, όταν τα πολυακόρεστα Ω-6 λιπαρά αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή.
Ωμέγα-6 λιπαρά περιέχουν οι παρακάτω τροφές:
Πηγή