Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλουν ώστε μια γυναίκα να νοσήσει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο ήπατος. Σύμφωνα με νέα έρευνα η ακανόνιστη περίοδος είναι μια από τις αιτίες.
Η λιπώδης διήθηση του ήπατος ή λιπώδες ήπαρ, είναι η πιο κοινή ηπατική νόσος στις Δυτικές χώρες, λόγω της αύξησης του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας. Παρότι μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, πλήττει κυρίως άτομα και των δύο φύλλων ηλικίας μεταξύ 40-50 ετών.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις το λιπώδες ήπαρ εξελίσσεται σε μη-αλκοολική ηπατίτιδα που υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.
Τα συμπτώματα της λιπώδους διήθησης του ήπατος
Σε αρκετές περιπτώσεις η λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι ασυμπωματική. Ωστόσο, μπορούν να παρουσιαστούν τα παρακάτω συμπτώματα:
- Κόπωση
- Πόνος ή δυσφορία στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα
- Ερυθρές παλάμες
- Διόγκωση της κοιλιάς, λόγω υγρού στην κοιλιακή χώρα (ασκίτης)
- Διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων κάτω από την επιφάνεια του δέρματος
- Διόγκωση του σπλήνα
- Κίτρινη χροιά στο δέρμα και στα μάτια (ίκτερος)
Πώς μπορεί να διαγνωστεί
Συνήθως επειδή όπως προ είπαμε η λιπώδης διήθηση του ήπατος δεν παρουσιάζει συμπτώματα η διάγνωση μπορεί να γίνει εντελώς τυχαία. Ωστόσο, υπάρχουν εξιδεικευμένες εξετάσεις που αν γίνουν μπορεί να διαγνωστεί.
Ο θεράπων γιατρός σας μπορεί να σάς ζητήσει τις ακόλουθες εξετάσεις:
- Εξετάσεις Αίματος
- Γενική αίματος
- Ηπατικά ένζυμα ALT, AST, αλκαλική φωσφατάση, γGT
- Χολερυθρίνη
- Εξετάσεις για ιογενείς ηπατίτιδες
- Εξέταση για κοιλιοκάκη
- Σάκχαρο αίματος, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαρίνη, ινσουλίνη νηστείας
- Λιπιδαιμικό προφίλ (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια)
- Απεικονιστικό Έλεγχο
- Υπερηχογράφημα κοιλίας
- Αξονική ή μαγνητική τομογραφία κοιλίας
- Ελαστογραφία ήπατος
- Βιοψία ήπατος
Τι συμβαίνει με τις γυναίκες με ακανόνιστες περιόδους
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Ενδοκρινικής Εταιρείας διαπίστωσε ότι τα άτομα με μεγάλες ή ακανόνιστες περιόδους μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μη αλκοολικής λιπαρής ηπατικής νόσου (NAFLD).
Ο Seungho Ryu από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan στη Σεούλ της Νότιας Κορέας δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της μελέτης μάς δείχνουν ότι οι μακροχρόνιοι ή ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης NAFLD ο οποίος δεν σχετίζεται με την παχυσαρκία».
Περίπου 28% των συμμετεχόντων έρευνα είχαν μακρά ή ακανόνιστη περίοδο και 7% είχαν NAFLD. Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι ερευνητές βρήκαν νέες περιπτώσεις λιπώδους ηπατικής νόσου σε σχεδόν 9% των γυναικών που έλαβαν μέρος στην εν λόγω μελέτη.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε σύνδεση των ακανόνιστων κύκλων σε νεαρές, προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και υψηλότερος κίνδυνος νόσησης.
Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό σας ή τον γυναικολόγο σας ο οποίος θα σάς κατευθύνει ανάλογα με τα συμπτώματα και την κλινική σας κατάσταση.
Με πληροφορίες της express.co.uk
Πηγή