Κάθε χρόνο, παρατηρείται μία έξαρση ιώσεων οι οποίες συνήθως παρουσιάζονται στις μικρότερες ηλικίες, από βρέφη μέχρι νεαρούς μαθητές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως εμείς οι ενήλικες είμαστε περισσότερο ασφαλείς.
Αντίθετα, η επαφή μας με έναν ασθενή, μπορεί να γίνει η αφορμή να νοσήσουμε, με την ανάρρωσή μας ευτυχώς να διαρκεί κάπως λιγότερο. Η σταδιακή κάθοδος της θερμοκρασίας, δεν μπορεί παρά να ευνοεί τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε σε καθημερινή βάση εκτεθειμένοι σε κάποια λοίμωξη, αν δεν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία να μπορούμε να αναγνωρίσουμε, είναι την κύρια αιτία που καταλήγουμε να νοσούμε, γιατί μπορεί οι αντιδράσεις του οργανισμού να είναι παρόμοιες, η θεραπεία όμως διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση. Η ασθένεια μάλιστα από την οποία κινδυνεύουμε περισσότερο τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι η ιογενής γαστρεντερίτιδα, μία κατά κύριο λόγο εντερική διαταραχή που συχνότερα εκδηλώνεται με διάρροια, ναυτία, έντονες κράμπες στην κοιλιακή χώρα, κεφαλαλγία, μυϊκούς πόνους, κόπωση και ρίγη, ενώ η διάρκειά της κυμαίνεται από μία έως και δέκα ημέρες σε πιο δύσκολες περιπτώσεις όπως είναι τα βρέφη και οι υπερήλικες. Το σύμπτωμα βέβαια στο οποίο χρειάζεται να επιστήσουμε την προσοχή μας και να αντιμετωπίσουμε άμεσα είναι αυτό της διάρροιας, καθώς εκτός από την αναστάτωση που προκαλεί στην καθημερινότητα, μπορεί να θέσει και σε εξαιρετικό κίνδυνο την υγεία μας. Δεν ισχύει, λοιπόν, ο μύθος πως πρέπει να αφήσουμε τον ιό να κάνει τον κύκλο του ή ότι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να εγκλωβίσει τον ιό στον οργανισμό μας. Αντίθετα, πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα της διάρροιας και να αποκαταστήσουμε τη φυσιολογική λειτουργία και την κινητικότητα του πεπτικού συστήματος. Αυτό επιτρέπει την άμεση απορρόφηση των απαραίτητων υγρών, αλάτων και θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό, ώστε να μπορέσει να επανέλθει στην κανονική του λειτουργία.
Λοπεραμίδη: Η επιλογή των ειδικών
Αν υπάρχει κάποιος που μπορούμε να εμπιστευτούμε με «κλειστά» μάτια για θέματα που αφορούν στην υγεία του εντέρου μας, αυτός είναι χωρίς αμφιβολία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, η ιδανική θεραπεία για μία διάρροια ιογενούς προέλευσης, «κρύβεται» στην ουσία της λοπεραμίδης, η οποία αποτελεί τον πιο δραστικό και «σίγουρο» τρόπο αντιμετώπισης της υδαρούς διάρροιας, ο οποίος μπορεί και επαναφέρει γρήγορα το πεπτικό σύστημα στον φυσικό ρυθμό και την ομαλή του λειτουργία. Έτσι, ακόμη και αν έχετε προσβληθεί από κάποιον ιό, θα μπορέσετε να επανέλθετε άμεσα στις καθημερινές σας υποχρεώσεις, χωρίς να ανησυχείτε για κάτι.
Γιατί όχι αντιβιοτικά;
Έχει σημασία να τονίσουμε πως πολλοί άνθρωποι, όταν ο οργανισμός τους παρουσιάζει συμπτώματα όπως τα παραπάνω που αναφέραμε, λανθασμένα πιστεύουν πως τα αντιβιοτικά είναι η λύση στην οποία πρέπει να οδηγηθούν. Αυτό που δεν γνωρίζουν βέβαια, είναι πως φαρμακευτικά σκευάσματα όπως τα αντιβιοτικά, λειτουργούν κυρίως μόνο σε περιπτώσεις βακτηριακής διάρροιας, παρουσιάζοντας αρκετές φορές και αντενδείξεις που επηρεάζουν αρνητικά τη χλωρίδα του εντέρου. Επιπλέον, ο χρόνος δράσης τους δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς καθώς ξεκινάει μετά το πρώτο 24ωρο, ενώ η ιογενής διάρροια μπορεί μέχρι τότε να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Το βασικό χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί μία ιογενής λοίμωξη από μία βακτηριακή, είναι η ένδειξη του πυρετού. Τις φορές, λοιπόν, που τα συμπτώματα συνοδεύονται από πυρετό, τότε πρόκειται για μία βακτηριακή λοίμωξη η οποία χρειάζεται την έμπειρη διάγνωση και καθοδήγηση ενός γιατρού.
Κλείνοντας, χρειάζεται να επισημάνουμε πως η άσκοπη και περιττή χρήση αντιβιοτικών, σταδιακά εντείνει το γενικότερο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής και μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος του οργανισμού μας. Ακριβώς για αυτό, η ιδανική λύση είναι η επιλογή ενός φαρμακευτικού προϊόντος που θα εξειδικεύεται στη θεραπεία των συμπτωμάτων της διάρροιας, το οποίο θα σας χαρίσει αποτελεσματική ανακούφιση από τη διάρροια, όπου κι αν βρίσκεστε, χωρίς να σας ταλαιπωρήσει περαιτέρω.
Πηγή