Ο λόξυγγας είναι χαριτωμένος όταν τον έχει ένα κουταβάκι που κοιμάται. Δεν είναι τόσο χαριτωμένο όταν κάνεις μια σοβαρή συζήτηση και ξαφνικά εμφανίζεται.
Παρ’ όλες τις ιατρικές και επιστημονικές προόδους που έχει κάνει η ανθρωπότητα όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον λόξυγγα.
Με τον λόξυγγα έχει ασχοληθεί Δρ. Αλί Σεϊφί, μετά από συζήτηση που είχε με έναν ασθενή του που ανάρρωνε από εγχείρηση για εγκεφαλικό τραύμα, όταν τον έλεγχε. Ο ασθενής είχε καταβροχθίσει νερό για να θεραπεύσει την περίπτωση του λόξυγγα που είχε εμφανιστεί στο δωμάτιο του νοσοκομείου.
«Γύρισε προς το μέρος μου και μου είπε, “Γιατρέ, αυτός είναι ο 21ος αιώνας. Έχετε θεραπείες για τον καρκίνο, για εγκεφαλικά, για καρδιακές προσβολές, αλλά όχι κάτι τόσο απλό όπως ο λόξυγγας;”» είπε ο Σεϊφί, καθηγητής στο τμήμα νευροχειρουργικής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο.
Όπως γράφει σε δημοσίευμά του το CNN, o Σεϊφί έχει αναπτύξει ένα απλό εργαλείο που ονομάζεται HiccAway – ένας πλαστικός σωλήνας σαν άχυρο που αυξάνει την πίεση για να χαμηλώσει το διάφραγμα όταν πίνετε – που είπε ότι είναι αποτελεσματικό για τη διακοπή του λόξυγγα στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, υπάρχουν ακόμη πολλά που το κοινό και η ιατρική κοινότητα δεν καταλαβαίνουν για το συνηθισμένο περιστατικό.
Τι είναι ο λόξυγγας;
Για να κατανοήσετε τον λόξυγγα, πρέπει να γνωρίζετε για το διάφραγμα, τον κύριο μυ που ελέγχει την αναπνοή, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους πνεύμονες και κοντά στο στομάχι. Όταν εισπνέετε, το διάφραγμα συστέλλεται και το στήθος σας διαστέλλεται.
Ο λόξυγγας είναι ξαφνικοί σπασμοί αυτού του μυός, είπε ο Σεϊφί, και στέλνουν ένα μήνυμα στον εγκέφαλό σας να κλείνει ένα πτερύγιο στο λαιμό σας ξανά και ξανά – εξ ου και ο ήχος «χικ». Το «απ» προέρχεται από την απελευθέρωση της πίεσης όταν ανοίγει το πτερύγιο, είπε ο Δρ Μαρκ Φοξ, καθηγητής γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία. (σσ: στα αγγλικά ο λόξυγγας λέγεται hiccups).
Τι προκαλεί τον λόξυγγα;
Η απάντηση στο ερώτημα τι τον προκαλεί είναι ίσως απογοητευτική: Τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε.
Μπορεί να προκληθεί από πολλά καθημερινά πράγματα, όπως τα πικάντικα τρόφιμα, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, το πολύ γρήγορο φαγητό, η κατανάλωση μεγάλου γεύματος ή η παλινδρόμηση οξέος, σύμφωνα με τον Σεΐφι.
Πάρτε τα πικάντικα τρόφιμα, για παράδειγμα: μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι χημικά, και – δεδομένου ότι το στομάχι είναι τόσο κοντά στο διάφραγμα – μπορεί να διεγείρει τον μυ σε σπασμό, ο οποίος ειδοποιεί τον εγκέφαλο για λόξυγγα, πρόσθεσε.
Ο ερεθισμός επηρεάζει τα νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλο με το έντερο, ανέφερε από την πλευρά του ο Φοξ.
Και ποιος είναι ο σκοπός του λόξυγγα; Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι υπήρχε ένα σημείο στην εξέλιξη όπου η ζωή μετακινήθηκε από το νερό στη γη και αυτοί οι οργανισμοί χρειάζονταν κάτι για να εμποδίσουν το νερό να εισέλθει στους πνεύμονές τους, πρόσθεσε.
Ποιος παθαίνει λόξυγγα;
Όλοι, είπε ο Δρ Σεΐφι. Παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και σκύλοι παρουσιάζουν λόξυγκα. Υπάρχει ακόμη και η πεποίθηση στην επιστημονική κοινότητα ότι όλα τα θηλαστικά το παθαίνουν.
Είναι πιο κοινός σε νεότερους ανθρώπους, ανέφερε ο Φοξ. Στην πραγματικότητα, ο λόξυγγας μπορεί να είναι εξαιρετικά συχνός στα μωρά στη μήτρα – κάτι που είναι ενδιαφέρον, επειδή δεν χρησιμοποιούν ακόμη τους πνεύμονές τους, συμπλήρωσε.
«Ο λόγος που πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο λόξυγγας εμφανίζεται (στη μήτρα) είναι ότι στην πραγματικότητα εκπαιδεύει τους αναπνευστικούς μύες στη μήτρα… επειδή χρειάζεται να αναπνεύσετε αμέσως μόλις γεννηθείτε. Με την επανειλημμένη σύσπαση και χαλαρώνοντας το διάφραγμα και τους (άλλους) αναπνευστικούς μυς, εκπαιδεύει το μωρό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αλλά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, δεν υπάρχει ξεκάθαρο μοτίβο για το ποιος παθαίνει λόξυγγα συχνότερα. «Αυτή είναι η ερώτηση των εκατομμυρίων δολαρίων», είπε ο Σεϊφί. «Κανείς δεν ξέρει γιατί μερικοί άνθρωποι παθαίνουν περισσότερο λόξυγγα».
Θα μπορούσε να έχει να κάνει με την απόκλιση στα ανθρώπινα σώματα, πρόσθεσε. Ένα άτομο μπορεί να έχει ένα διάφραγμα πιο προσκολλημένο στο στομάχι του από ένα άλλο, και επομένως ο ερεθισμός του στομάχου του είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε λόξυγγα.
Πώς αντιμετωπίζουμε τον λόξυγγα;
Συχνά, όταν κάποιος αρχίζει να έχει λόξυγγα, αρχίζει μια συζήτηση ανάμεσα σε όλους όσους βρίσκονται κοντά για το ποιο γιατροσόφι μπορεί να τον σταματήσει.
Όλα έχουν λίγο δίκιο, είπε ο Σεΐφι. Είτε είναι να κρατάτε την αναπνοή σας, να πίνετε γρήγορα και διαδοχικά ποτήρια νερό, να πιείτε νερό σκυμμένοι ή να σας τρομάξουν, ο Δρ Σεΐφι είπε ότι υπάρχει μια καλή επιστημονική βάση πίσω από τις ιστορίες των παλιών συζύγων που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά.
Τα κόλπα που περιλαμβάνουν την αναπνοή ή το νερό, έχουν να κάνουν με μεγάλες συσπάσεις του διαφράγματος και το να φοβηθείς ή να εκπλαγείς μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα που σχετίζονται με τον λόξυγγα, είπε ο Σεΐφι.
«Δεν ήξεραν τι έκαναν, αλλά στην πραγματικότητα στόχευαν αυτούς τους μύες», είπε για τους εμπνευστές των γιατροσοφιών.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο παρατεταμένος λόξυγγας που διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλου προβλήματος και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Φοξ συνέστησε στους ανθρώπους να επισκεφτούν το γιατρό τους. Αλλά για τις πιο απλές περιπτώσεις, τα απλά κόλπα που προαναφέρθηκαν, είναι η καλύτερη μέχρι στιγμής λύση.
Πηγή