Το μέλι χρησιμοποιείται ως δυναμωτικό του οργανισμού δίνοντας μια γλυκιά γεύση όπου το χρησιμοποιούμε.
Μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική, να μπει μέσα σε γιαούρτι, γάλα, τσάι αλλά και πάνω σε ψωμί με βούτυρο. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε ως φάρμακο ενώ είναι γνωστό ότι μειώνει τη δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ είναι αρωγός στα στομαχικά προβλήματα. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες φέρεται να μειώνουν το κίνδυνο της καρδιοπάθειας, της αναιμίας, της αδενοπάθειας καθώς και της κατάπτωσης και της αδυναμίας του οργανισμού.
Το μέλι χρησιμοποιείται στην επίδεση πληγών εξαιτίας των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Τέλος, χρησιμοποιείται για τον πονόλαιμο αλλά και την κοσμετολογία ως συστατικό σε κρέμες, σαπούνια και σαμπουάν.
Το μέλι είναι φυσικό βιολογικό προϊόν που όπως αναφέραμε προσφέρει σωματική και πνευματική υγεία ενώ συμβάλει και στη μακροζωία των ανθρώπων.
Περιέχει επίσης πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και πολυφαινόλες, ενώ κατατάσσεται στα τρόφιμα χαμηλού GI. Επίσης, προάγει τον κορεσμό και τα επίπεδα ορμονών του εντέρου.
Ιατρική χρήση
Μια μελέτη του 2012 υπογραμμίζει ότι στην αγιουρβεδική ιατρική (εναλλακτική ιατρική πρακτική που ισχυρίζεται ότι είναι η παραδοσιακή ιατρική της Ινδίας) το μέλι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ασθενειών και τραυματισμών, είτε αναμεμιγμένο, είτε σε απευθείας χρήση.
- Κόβει «μαχαίρι» τον λόξυγγα
- Τονώνει τον οργανισμό
- Μειώνει την κακοσμία στόματος
- Καταπολεμά τις επιπτώσεις του hangover
- Μειώνει τον πόνο της οδοντοφυΐας σε μωρά ηλικίας άνω του 1 έτους
- Καταπολεμά το έκζεμα και τη δερματίτιδα
- Επουλώνει τα εγκαύματα, τα κοψίματα και τις πληγές
- Μειώνει τον βήχα και το άσθμα
- Συμβάλει σε έναν ήρεμο ύπνο
- Τονώνει την όραση
- Επουλώνει τα έλκη στομάχου
- Καταπολεμά τη διάρροια και τη δυσεντερία
- Ανακουφίζει το στομάχι μετά το εμετό
- Συμβάλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης
- Δημιουργεί αίσθημα κορεσμού γι’ αυτό και συνιστάται σε δίαιτες
- Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
Τα θρεπτικά συστατικά του μελιού
Το μέλι εμπεριέχει φρουκτόζη και γλυκόζη. Τη χαμηλότερη συγκέντρωση σε σάκχαρα τη συναντάμε στο μέλι κουμαριάς, ενώ στον αντίποδα την υψηλότερη στο μέλι που παράγεται από ψευδοακακία. Το μέλι από μελίτωμα πεύκου και ελάτου έχει χαμηλή ποσότητα σακχάρων.
Το μέλι καστανιάς είναι πιο πλούσιο σε αμινοξέα. Σε πολλές ποικιλίες κατά τη χημική του ανάλυση βρίσκουμε μέταλλα όπως θείο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, χαλκό, μαγγάνιο και πυρίτιο. Επίσης, το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και η αντιβακτηριδιακή δράση του οφείλεται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου που δημιουργείται από τη διάσπαση γλυκόζης.
Το μέλι με την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση παράγεται από τα μελιτώματα βελανιδιάς και στη συνέχεια ακολουθούν τα μέλια καστανιάς, ελάτου, ερείκης και πεύκου.
Τα 100 γρ. ενός μελιού κατά μέσο όρο περιλαμβάνουν:
- Ενέργεια: 288 kcal
- Υδατάνθρακες: 76,4
- Φρουκτόζη: 41,8
- Γλυκόζη: 34,6
- Πρωτεΐνες: 0,4
- Νερό:17,5
Συνοψίζοντας να πούμε ότι ένα άτομο μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση μελιού ως υποκατάστατο ζάχαρης καταναλώνοντάς το με μέτρο. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι υγιεινές συνολικές διατροφικές συνήθειες είναι το «κλειδί» για την πρόληψη ασθενειών κατά συνέπεια ο οργανισμός πρέπει να τρέφεται με όλες τις ομάδες τροφών.
Πηγή