Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για την καλή λειτουργία του οργανισμού, γι’ αυτό και η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει πολλά και διαφορετικά προβλήματα.
Καταρχάς αποτελεί «κλειδί» για την ομαλή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Είναι επίσης δομικό συστατικό των οστών και βοηθά στην διατήρηση φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τις γυναίκες κυμαίνεται από 310 έως 360 χιλιοστόγραμμα και 400-420 χιλιοστόγραμμα για τους άνδρες.
Μαγνήσιο υπάρχει στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, τα φασόλια, το αβοκάντο, τις μπανάνες, το γιαούρτι και την μαύρη σοκολάτα.
Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει μία σειρά επιπτώσεων στον οργανισμό, οι οποίες μπορεί να εκδηλωθούν αργά, αφού έχει συντελεστεί η βλάβη.
Δείτε κάποιες βασικές ενδείξεις ότι μπορεί να σας λείπει μαγνήσιο:
Συμπτώματα γρίπης
Κάποιες από τις πρώτες ενδείξεις ανεπάρκειας μαγνησίου είναι γενικές, όπως η απώλεια όρεξης, η ναυτία, ο εμετός, η κόπωση και η αδυναμία. Τα συμπτώματα αυτά παραπέμπουν επίσης σε κρυολόγημα και γρίπη, αλλά μπορεί να μην οφείλονται εκεί. Εάν δεν υποχωρήσουν μέσα σε 5 ημέρες, συμβουλευτείτε γιατρό.
Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα
Επειδή τα νεύρα χρειάζονται μαγνήσιο για να λειτουργούν σωστά, καθώς η ανεπάρκεια του στοιχείου επιδεινώνεται, το άτομο μπορεί να αισθανθεί μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.
Μυϊκές συσπάσεις και κράμπες
Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου σοβαρεύει. Εάν τα συμπτώματα επαναλαμβάνονται, πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας.
Επιληπτικές κρίσεις
Οι επιληπτικές κρίσεις εκδηλώνονται όταν υπάρχει ανώμαλη ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να προκληθεί από την έλλειψη μαγνησίου.
Απότομη αλλαγή διάθεσης
Εάν ξαφνικά αισθανθείτε σύγχυση, πανικό, ευερεθιστότητα, νεύρα χωρίς λόγο, μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης μαγνησίου.
Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός
Επειδή το μαγνήσιο χρησιμοποιείται για τη διατήρηση φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, η έλλειψή του μπορεί να τον διαταράξει και να νιώσετε αρρυθμία. Εάν συμβαίνει συχνά, αναφέρετέ το στο γιατρό σας.
Πηγή: womenshealthmag.com
Διαβάστε επίσης:
Οκτώ τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο
Μαγνήσιο στη διατροφή: Από ποιες παθήσεις σας προστατεύει
Πηγή