Κλινική εξέταση από τα 20 χρόνια, πάντα σε συνεννόηση με τον κλινικό ιατρό και μαστογραφία μετά τα 40, εάν θέλετε να μείνετε υγιείς για πάντα.
«Κάθε γυναίκα που είναι υγιής και θέλει να παραμείνει υγιής πρέπει να κάνει μαστογραφία σε όλη της τη ζωή ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών, (αν δεν υπάρχει ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό) με δεδομένο όμως ότι η ετήσια εξέταση των μαστών, ο υπερηχοτομογραφικός έλεγχος και η κλινική εξέταση θα πρέπει να ξεκινούν από την ηλικία των 20 ετών» τονίζει σε δηλώσεις της η Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Μαρία Χριστοδούλου.
Οι γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας δεν θα πρέπει να εκδηλώνουν άγχος ή ακόμη και πανικό, εάν στην τυχαία ψηλάφηση του μαστού τους εντοπίσουν κάποιο εξόγκωμα, γιατί αυτό μπορεί να είναι αθώο και χωρίς καμία σημασία, δεδομένου ότι ο καρκίνος δεν είναι το μόνο εύρημα που διαγιγνώσκεται κάνοντας προληπτικό έλεγχο.
«Υπάρχουν και πολλά καλοήθη ευρήματα στους μαστούς που δεν είναι απαραίτητο να δίνουν συμπτώματα, γνωρίζοντας όμως την ύπαρξή τους, αυτά μπορεί να θεραπευτούν έγκαιρα και να μειωθούν οι πιθανότητες που διατρέχει μια γυναίκα να νοσήσει από καρκίνο του μαστού», προσθέτει η κ. Χριστοδούλου.
Ιδιαίτερης σημασίας για κάθε γυναίκα, είναι να μην αποφασίζει μόνη της για τον προληπτικό έλεγχο που πρέπει να κάνει, αλλά αυτό να της προταθεί από τον κλινικό ιατρό που θα της συστήσει το δικό της ατομικό πρωτόκολλο παρακολούθησης. Ο σκοπός είναι διττός, αφενός μεν η όσο το δυνατόν έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, αφετέρου δε η μείωση των πιθανών προδιαθεσικών παραγόντων, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ κλπ. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
«Η προσωπική επαφή με το ιατρό», καταλήγει η κυρία.Χριστοδούλου, είναι απαραίτητη και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διαγνωστική προσέγγιση της ασθενούς, μειώνοντας τα απεικονιστικά λάθη που ενδεχόμενα μπορεί να συμβούν, χωρίς ενδελεχή έλεγχο του ιστορικού της».
Διαβάστε ακόμη:
Μαστός: Τέλος στα διλήμματα της διάγνωσης με τις σύγχρονες υπερηχογραφικές εφαρμογές
Καρκίνος μαστού: Ποια είναι η σωστή εξέταση πρόληψης – Οι γιατροί απαντούν
Γυναικολογικοί καρκίνοι: Το Pap test δεν αρκεί
Τεστ με αυτολήψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Καρκίνος μαστού: Τι προβλέπουν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την παράταση του προσδόκιμου ζωής
Και όμως, υπάρχει μητρότητα μετά τον γυναικολογικό καρκίνο…
Πηγή