Πέμπτη , 23 Ιανουάριος 2025

Ματίνα Παγώνη για την έξαρση των κρουσμάτων: «Διαχειρίσιμη η κατάσταση, αλλά να μην ξεχνάμε τις μάσκες μας»

Ανησυχία προκαλεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ωστόσο η κατάσταση δεν θα έπρεπε να μας θυμίζει εποχές… lockdown.

Θυμίζεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 12.537 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 14 θανάτους και 96 διασωληνωμένους.

Η γιατρός και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο iefimerida.gr επανέλαβε ότι οι εξάρσεις -αλλά και οι επακόλουθες υφέσεις- των κρουσμάτων είναι κάτι φυσιολογικό, δεδομένου ότι ο Covid-19 υφίσταται ως μολυσματική ασθένεια διαρκώς, από την εποχή της εξάπλωσής του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», επισημαίνει, ενώ οι ειδικοί θα παρακολουθούν διαρκώς όχι τόσο τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά τους άλλους δύο δείκτες: Τον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων από την ασθένεια.

«Εφόσον δεν προκύψουν επιπλοκές με τους δείκτες αυτούς, τότε δεν θα χρειαστεί να λάβουμε κανένα μέτρο», σημειώνει, συνιστώντας πάντως να γίνεται πάντα χρήση μάσκας από τους πολίτες, σε μέρη όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Η χαλάρωση των μέτρων και οι μαζικές έξοδοι και μετακινήσεις λόγω των διακοπών που ξεκίνησαν, είναι αναμενόμενο να οδηγούν σε αύξηση των κρουσμάτων, επισημαίνει, κι αυτό είναι κάτι που θα το δούμε να συμβαίνει και στη συνέχεια.

Όσο για το εμβόλιο, δε, η λοιμωξιολόγος επισημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία, όταν θα έχουμε και νεότερα από την αναπροσαρμογή τους και ποιες μεταλλάξεις θα καλύπτουν, προσθέτοντας ότι ειδικά οι ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν προβεί στην 4η δόση, θα πρέπει να το πράξουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθηγητής Γκίκας: Αισιόδοξα τα προγνωστικά μοντέλα

Καθησυχαστικός σε ότι αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας εμφανίζεται ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αχιλλέας Γκίκας.

Αν και, όπως λέει στο iefimerida.gr, μπαίνουμε σε φάση επικράτησης των δυο νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5) στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εντούτοις τα προγνωστικά μοντέλα, μέσω των οποίων τα μέλη της επιτροπής των ειδικών παρακολουθούν την πορεία του ιού, δεν εμπνέουν ανησυχία.


Πηγή