Οι μαύροι σπόροι που γνωρίζουμε και ως μαύρο κύμινο είναι το κοινό όνομα για τους σπόρους του φυτού Nigella sativa, το οποίο αναπτύσσεται στη νότια Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και τη νοτιοδυτική Ασία.
Το μαύρο κύμινο είναι επίσης γνωστό ως nigella, άνθος μάραθου και ρωμαϊκός κόλιανδρος.
Από αυτούς τους σπόρους εξάγεται το μαύρο σπορέλαιο. Τόσο το λάδι όσο και οι σπόροι, που μπορούν να καταναλωθούν ωμοί ή ελαφρώς φρυγανισμένοι, χρησιμοποιούνταν κατά περιόδους ως φαρμακευτικό φυτό στις περιοχές όπου καλλιεργείται το φυτό N. sativa.
Όταν καταναλώνεται, το έλαιο από μαύρο κύμινο έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και μπορεί να βοηθήσει στις ακόλουθες καταστάσεις:
- φλεγμονή
- άσθμα
- υψηλή χοληστερόλη
- μεταβολικό σύνδρομο
- αυτοάνοσες διαταραχές
- διαβήτης
Το μαύρο σπορέλαιο μπορεί επίσης να εφαρμοστεί τοπικά. Μικρής κλίμακας μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα για:
- έκζεμα
- ψωρίαση και
- ακμή
Τούτου λεχθέντος, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθούν τόσο τα πιθανά οφέλη όσο και οι επιπλοκές από τη χρήση σπόρων και ελαίου από μαύρο κύμινο.
Μαύρο κύμινο: Διατροφική αξία
Ένα κουταλάκι του γλυκού μαύρο σπορέλαιο περιέχει:
- Θερμίδες: 45
- Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
- Λίπος: 5 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
Στο μαύρο κύμινο υπάρχουν σε καλές ποσότητες:
- ασβέστιο
- σίδηρος
- ψευδάργυρος
- χαλκός
- θειαμίνη (βιταμίνη Β1)
- νιασίνη (βιταμίνη Β3)
- φώσφορος
- φολικό οξύ
Τα ιατρικά οφέλη από το μαύρο κύμινο οφείλονται κυρίως στην βασική δραστική του ουσία που ονομάζεται θυμοκινόνη (thymoquinone), η οποία έχει δείξει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες θεραπευτικές ιδιότητες που προστατεύουν το σώμα από κυτταρικές βλάβες και χρόνιες ασθένειες.
Μαύρο κύμινο: Πιθανά οφέλη υγείας από τους σπόρους και το έλαιο
Μαζί με ένα ευρύ φάσμα απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, το μαύρο κύμινο έχει αποδείξει αρκετά πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως:
Αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις
Το μαύρο κύμινο έχει αποδειχθεί σε κλινικές μελέτες ότι μειώνει τη φλεγμονή και χαλαρώνει τους λείους μύες, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα των ατόμων με άσθμα.
Σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αυτά τα αποτελέσματα βοηθούν στην πρόληψη των γαστρεντερικών διαταραχών και στην ανακούφιση των σχετικών συμπτωμάτων.
Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει ενάντια στη φλεγμονή του εγκεφαλικού ιστού και έτσι να συμβάλει στην πρόληψη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Μέχρι στιγμής, έχει γίνει έρευνα μόνο σε ζώα, επομένως απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό το πιθανό όφελος στους ανθρώπους.
Μεταβολικές διαταραχές και υποστήριξη απώλειας βάρους
Όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα, το μαύρο σπορέλαιο μπορεί να συμβάλλει ενάντια στην παχυσαρκία και τις μεταβολικές διαταραχές. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του ως συμπλήρωμα μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη
Αρχικές έρευνες έδειξαν ότι ο σπόρος από μαύρο κύμινο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υγιείς ανθρώπους.
Μειώνει επίσης τη χοληστερόλη. Γυναίκες που συνδύασαν συμπληρώματα με έλαιο από μαύρο κύμινο σε ένα πλαίσιο υγιεινής διατροφής χαμηλών θερμίδων μείωσαν τη χοληστερόλη τους περισσότερο από γυναίκες που δεν έπαιρναν τα συμπληρώματα.
Χαμηλότερο σάκχαρο αίματος
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν συμπληρώματα με έλαιο από μαύρο κύμινο έχουν δείξει χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που σημαίνει και μικρότερο κίνδυνο για μελλοντικές επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη.
Μαύρο κύμινο: Πιθανοί κίνδυνοι από τους σπόρους και το έλαιο
Οι σπόροι και το έλαιο από μαύρο κύμινο έχουν αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό ασφαλή σε μικρές δόσεις, αλλά κάποιοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μερικές παρενέργειες από την λήψη συμπληρωμάτων, όπως:
- πεπτικά προβλήματα
- ναυτία
- φούσκωμα
- παρεμβολή στην αποδοτικότητα κάποιων φαρμάκων
Επειδή το μαύρο κύμινο μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό σας, μπορεί να επηρεάσει και ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μιλήστε με τον γιατρό σας για σχετικές οδηγίες.
Πηγή: webmd.com
Πηγή