Μία μεγάλη παραγγελία φαίνεται πως έκανε η Μεγάλη Βρετανία στο γαλλικό εργαστήριο Sanofi και το βρετανικό GSK για 60 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό.
Πιο συγκεκριμένα, τα συγκεκριμένα εργαστήρια υποσχέθηκαν να παράσχουν στη βρετανική κυβέρνηση 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους κατά της Covid-19, σε ένα υπόβαθρο παγκόσμιου ανταγωνισμού για την εξασφάλιση των πολύτιμων δόσεων.
Η συμφωνία αυτή συνήφθη «υπό την επιφύλαξη της υπογραφής ενός οριστικού συμβολαίου» διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της Sanofi και της GSK.
Οι δύο όμιλοι, που λένε πως το εμβόλιο τους μπορεί να λάβει άδεια το πρώτο εξάμηνο του 2021, διευκρινίζουν σε ανακοίνωση πως «διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τη Γαλλία και την Ιταλία στην ομάδα διαπραγμάτευσης, και άλλες κυβερνήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η παγκόσμια πρόσβαση» στο εμβόλιο τους.
«Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση» ότι θα βρεθεί μια μέρα ένα εμβόλιο εναντίον του νέου κορονοϊού, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Επιχειρηματικότητας Άλοκ Σάρμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να αποκτήσουμε γρήγορη πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος υποψήφιων υποσχόμενων εμβολίων».
Είναι η τέταρτη συμφωνία αυτού του τύπου για τη Βρετανία, έπειτα από εκείνες με την AstraZeneca, τη Valneva και τις BioNTech/Pfizer. Με αυτό τον τρόπο η χώρα έχει εξασφαλίσει συνολικά 250 εκατομμύρια δόσεις.
Για την Κέιτ Μπίνγκαμ, πρόεδρο της ομάδας εργασίας για τα εμβόλια της βρετανικής κυβέρνησης, δηλώσεις της οποίας παρατίθενται επίσης στην ανακοίνωση, «αυτή η ποικιλομορφία είναι σημαντική επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιο θα αποδειχθεί ότι προκαλεί μια ασφαλή και προστατευτική απόκριση».
Όπως είπε, ωστόσο, «ίσως να μην αποκτήσουμε ποτέ εμβόλιο και αν βρούμε κάποιο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι δεν θα είναι ένα εμβόλιο που θα εμποδίζει την μόλυνση από τον ιό, αλλά μάλλον ένα εμβόλιο που μειώνει τα συμπτώματα».
Η Sanofi και η GSK προβλέπουν να «ξεκινήσουν μια μελέτη φάσης 1/2 τον Σεπτέμβριο, την οποία θα ακολουθήσει μια μελέτη φάσης 3 έως τα τέλη του 2020» για το υποψήφιο εμβόλιο.
Πηγή