Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η αλόγιστη χρήση των κινητών τηλεφώνων.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, όλο και περισσότεροι νέοι αισθάνονται λιγότερο παραγωγικοί και περισσότερο κουρασμένοι λόγω των κινητών τους τηλεφώνων. Πιο συγκεκριμένα, ένας αυξημένος αριθμός ανθρώπων βιώνει αυτό που οι επιστήμονες περιγράφουν με τον όρο «technoference», που σημαίνει ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων διακόπτει άλλες δραστηριότητες της καθημερινότητας.
Οι ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ (QUT) διενήργησαν τη μελέτη για να εξετάσουν αν η εκτεταμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι ένα συχνό φαινόμενο στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική εφημερίδα Frontiers, το 24% των γυναικών και το 15% των ανδρών θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν ως «προβληματικοί χρήστες κινητών τηλεφώνων».
Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 40,9% των ανθρώπων ηλικίας 18-24 ετών και το 23,5% ανθρώπων ηλικίας 25-29 διακόπτουν καθημερινές δραστηριότητες για να τσεκάρουν το κινητό τους.
Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα αξιολόγησε 709 χρήστες κινητών τηλεφώνων, ηλικίας μεταξύ 18 και 83 ετών. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το αν θεωρούσαν ότι τα τηλέφωνά τους ευθύνονται για τα προβλήματα στον ύπνο, τη μείωση της παραγωγικότητας και την απρόσεκτη οδήγηση.
Η έρευνα, που διεξήχθη το 2018, επανέλαβε ερωτήματα από μια παρόμοια έρευνα του 2005. Η ομάδα τότε είχε διαπιστώσει ότι μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους οκτώ άνδρες ισχυρίζονταν ότι δεν κοιμούνταν αρκετά λόγω του χρόνου που περνούσαν στα κινητά τους τηλέφωνα. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε κατά 17,2% για τις γυναίκες και κατά 8,6% για τους άνδρες κατά τη διάρκεια των 13 ετών.
Όσον αφορά στην παραγωγικότητα, το 12,6% των ανδρών συμμετεχόντων και το 14% των γυναικών παρατήρησαν μείωση των επιπέδων παραγωγικότητας λόγω του χρόνου που δαπανούσαν στα τηλέφωνά τους.
«Οι αναφορές σχετικά με την απώλεια του ύπνου και της παραγωγικότητας έδειξαν ότι αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα είχαν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 13 χρόνια», όπως αναφέρει ο Δρ. Oscar Oviedo-Trespalacios, από το Κέντρο Έρευνας Ατυχημάτων και Οδικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.
Πηγή: mirror.co.uk
Διαβάστε επίσης:
«Κολλημένοι» με το smartphone οι περισότεροι Έλληνες
Χρήση κινητού στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στη συμπεριφορά των παιδιών
Πηγή